Istoricul instituției

A fost odată ca niciodată... A fost într-o frumoasă toamnă a anului 1981. Printre zeci de blocuri răsărite în cartierul Tudor Vladimirescu din Târgu-Mureș a apărut pe o străduță ascunsă, numită generic strada Muncii, la numărul 17, un lăcaș puțin mai altfel, care avea să adăpostească o școală  și o grădiniță. Ele au primit apoi și numere, după obiceiul vremurilor, adică, Școala Generală nr. 5 și Grădinița cu Program Prelungit nr. 21. Ca și în alte școli și grădinițe, aici aveau să se petreacă lucruri minunate și urmau să găsească izvor de învățătură și lumină, zeci și sute de copii.

Chiar dacă, la prima vedere clădirea părea mare și spațioasă, foarte curând ea s-a dovedit neîncăpătoare pentru puzderia de suflete adunate aici. Și-n plus, spre dezamăgirea noastră, a tuturor, am găsit un interior rece, sec și sărăcăcios, în ciuda faptului că acesta era destinat să ne fie nouă și copiilor a doua noastră casă.

Am înțeles repede că nu era de așteptat de la nimeni și de niciunde nimic, și că frumosul și binele după care tânjeam trebuia să ni le facem singuri, cu mințile, cu puterile și cu sufletele noastre.

Așadar am hotărât: vom da grădiniței o înfățișare după chipul și asemănarea noastră.  Ne-am suflecat deîndată mânecile și umăr la umăr cu părinții am purces la noi și noi planuri care au schimbat Pas cu pas imaginea și ambientul grădiniței.

Dacă până în 1990 am funcționat cu câte 10-12 grupe care adăposteau până la 460 de copii, treptat, după acest an am intrat în normalitate, dar mai ales am putut da sensul și rostul adevărat al grădiniței pentru copii și părinți.
Profesionalismul remarcabil al educatoarelor, intuiția și spiritul lor vizionar în raport cu transformările produse în plan socio-economic și rezonanța acestora în adaptarea misiunii noastre la cerințele si nevoile copilului, constituie esența explicației succeselor obținute și recunoscute de-a lungul anilor.

Pe lângă multe alte forme de perfecționare parcurse, în anul 1998, tot colectivul nostru didactic a participat la module de pregătire în alternativa educațională Step by step, fapt ce ne-a inițiat excelent în direcția cunoașterii și abordării copilului ca individ în procesul de joc și învățare, dar și în alte direcții pe care, cu bucurie le-am regăsit în cerințele Reformei învățământului.

Toate acestea ne-au adus satisfacții inegalabile desprinse din performanțele școlare ale copiilor noștri, din aprecierile învățătorilor, părinților, evaluările Inspectoratului Școlar.

Anul 2001 marchează un eveniment deosebit din povestea vieții noatre: botezul grădiniței și adoptarea numelui de Dumbrava Minunată. Am trăit cu mare emoție acel eveniment  care a coincis cu aniversarea a 2 decenii de viață și putem spune că ne poartă noroc, iar noi îl onorăm cum se cuvine,  cum de altfel onorăm fiecare zi a profesiei noastre.

Iar pentru cei care doresc să se cunoască, le oferim cuvântul nostru de bun venit, prin intermediul Imnului grădiniței noastre:


Nu e lume mai frumoasă
O grădină mai aleasă
Ca-n Dumbrava Minunată
Unde poarta-i fermecată.

Vin băieți și vin fetițe,
Vin ca niște furnicuțe,
Să se joace împreună
De e soare ori furtună.

Fețe dragi și zâmbitoare
Inimi calde, primitoare,
N-o să afli niciodată
Ca-n Dumbrava Minunată.

Materialul  ne-a fost trimis de către instituție.