Cum e corect

 

Se revine la scrierea într-un cuvânt a pronumelui negativ compus niciunul, niciunii, niciuna, niciunele cu sensul „nimeni” și a adjectivului pronominal corespunzător niciun, nicio.

 

Se scrie corect Abțibild din germanul Abziehbild, format din abziehen a desprinde plus Bild imagine.

 

Copiilor se scrie corect cu doi i și nu cu trei. Forma de N plural articulat este copiii.

 

Mătase din latinescul metaxa, are forma de genitiv-dativ mătăsii, nu mătasei.

 

 

Se spune corect confort, confortabil, confortant, conform cuvântului francez confortant din care provine, nuconform cuvântului englez comfort.

 

 

Formele corecte ale cuvântului copil:copii, copiii, copiilor, nu copiiilor.

 

 

Numeralele de la unsprezece la douăzeci formate cu spre sunt cuvinte sudate și se scriu într-un singur cuvânt:  unsprezece sau unșpe, doisprezece sau doișpe/douăsprezece la feminin,  treisprezece sau treișpe, paisprezece sau patrusprezece, cincisprezece, șaisprezece, șaptesprezece sau șapteșpe, optsprezece sau optâșpe, nouăsprezece sau nouășpe, douăzeci.

 

 

Plastilină, plastiline
Se spune corect plastilină, și nu plastelină, cuvântul provine din germanul Plastilin

 

 

Înota, înot
Se spune corect a înota, cu un singur n, nu înnota, cuvântul vine din latinescul innotare din care a pierdut un n.

 

 

Garderob/garderobă din francezul garderobe.
Garderob înseamnă „dulap”, garderobă înseamnă „hainele pe care le are cineva”, nu „dulap”. 

 

Lasă un comentariu

Pagina 1 din 2 12 >>

#16 Alexia Maria a scris in data de: 20.02.2015 21:48
cum este corect?optisprezece elevi sau optsprezece elevi,cartea are trezeci si una de pagini sau treizeci si unu de pagini
#15 nelu si aura florescu a scris in data de: 07.01.2015 14:54
(7x9-x x5)-9/3=20
#14 Manole Silvia a scris in data de: 21.11.2014 08:07
Cum este corect: "Buna ziua, tuturor" sau "Buna ziua tuturor!"?
#13 Medvedic Constantin a scris in data de: 30.09.2013 19:33
Din dorința de a învăța pe alții să scrie și să vorbească corect, unii profesori dau definiții diferite față de cele expuse în prezentul articol "Cum e corect". Reproduc mai jos câteva citate din articolul " ERORI PRIVIND ORTOEPIA ȘI ORTOGRAFIA UNOR NUMERALE" , scris de profesorul Constantin E. Ungureanu, Țicleni - în cotidianul Gorjeanul, din 17 August 2009 : " Adeseori, se comit grave erori în rostirea și în scrierea unor numerale, din partea unor vorbitori, fie ei și titrați, din mass-media sau din rândul politicienilor și al parlamentarilor care apar, în repetate rânduri, pe micul ecran. Este necesară o mai mare atenție în rostirea și în scrierea următoarelor numerale cardinale: șase (nu șease), șapte (nu șeapte), paisprezece (nu patrusprezece sau paișpe), șaisprezece (nu șasesprezece sau șaișpe), șaptesprezece (nu șaptisprezece, șapteșpe sau șaptișpe), optsprezece (nu optâsprezece, optisprezece, optâșpe sau optișpe), nouăsprezece (nu noosprezece sau nooșpe)...." Deosebit de articolul de mai sus, Domnul profesor Ungureanu consideră incorecte : patrusprezece, șapteșpe, optâșpe, cred că și nouășpe. Cine are dreptate?
#12 amarie vasile a scris in data de: 06.04.2013 14:22
Dati exemple de propozitii in care este corecta scrierea : 1.deal : ....................................... 2. de-al : ......................................... 3. de-a-l : ........................................
#11 alisa paiu a scris in data de: 17.03.2013 17:30
da e adevarat :)
#10 amarie vasile a scris in data de: 14.03.2013 17:03
1. Se scrie corect "arunca-i-o" (arunca+i (lui, ei) + o (pe ea). 2. Cum este corect : deal, de-al, de-a-l ? Exemplificati.
#9 andi a scris in data de: 14.03.2013 16:48
Cum se scrie corect arunca-i-o sau aruncai-o?
#8 amarie vasile a scris in data de: 09.12.2011 03:52
Erata : In comentariul anterior "regulior actualeeste" se va citi "regulilor actuale este".
#7 amarie vasile a scris in data de: 09.12.2011 03:46
Despartirea corecta, conform regulior actualeeste : eu - cuvant monosilabic; inot - i-not (cuvant bisilabic cu doua vocale si o consoana intre vocale care formeaza silaba cu a doua vocala. La sfarsit de rand nu se desparte o silaba formata din o singura litera,deci cuvantul "inot" nu se desparte in silabe la capatul randului.