Totul despre ciclul menstrual, ovulație și menstruație

Ce este ciclul menstrual?

Totalitatea fenomenelor fiziologice care apar lună de lună în corpul unei fete sau al unei femei poartă numele de ciclu menstrual. Acesta durează între 21 și 35 de zile, cel mai regulat fiind de 28 de zile. De multe ori, fetele tinere confundă ciclul mentrual cu menstruația, sângerarea propriu-zisă. Și pentru a clarifica lucrurile, este bine să știți că ciclul menstrual se calculează din prima zi de sângerare menstruală până în prima zi a urmatoarei menstruații (fară a se lua în calcul și aceasta). Durata ciclului menstrual poate fi influențată de sănatate, de stări de oboseală, de dietă, de anumite medicamente, de climă și, cel mai frecvent, de stres.

Perioada ciclului menstrual poate fi împărțită în pre și post ovulație. Ovulația este o fază ce se petrece pe la mijlocul ciclului și se caracterizează prin eliberarea unui ovul de către unul sau ambele ovare. Atât în ziua ovulației, cît și 4-5 zile înainte și 1-2 zile după, crește riscul de a rămane însacrinată. Dacă un spermatozoid fertilizează ovulul acesta se localizează în uter și apare sarcina. Dacă ovulul nu este fertilizat mucoasa uterină se descuamează și este eliminată odată cu sângerarea menstruală. Ovulația diferă de la femeie la femeie.

În faza de pre-ovulație ciclul menstrual se caracterizează prin menstruație. Menstruația este o sângerarea care se produce în vaginul fetelor și durează câteva zile. Prima menstruație, denumită medical menarhă, apare în jurul vârstei de 12-13 ani și poate dura între 4 și 8 zile. Însă, lumea medicală s-a confruntat cu situații când menarha a apărut la 8 sau 17 ani. Această etapă din viața fetelor coincide cu perioada pubertății, când corpul adolescentei începe să se modifice: sânii încep să se dezvolte, părul pubian și axial începe să crească, șoldurile se lațesc... și fetița devine o adolescentă care va trebui să-și cunoască foarte bine corpul pentru a putea face față mai bine proceselor fiziologice.

De-a lungul ciclului menstrual femeile pot simți stări de disconfort, agitație, nervozitate, somnolență, balonare; acestea apar mai ales în zilele dinaintea menstruaței. De asemenea, apar modificări și la nivelul secreției vaginale care este mai elastică și în cantități mai reduse înainte de menstruație, devine transparentă și alunecoasă la ovulație, și consistența albicioasă după menstruație. La unele femei apar durerile de sâni care devin mai grei și mai sensibili sau durerile de spate, durerile abdominale, durerile de cap, diareea și o stare de disconfort generală.

Dacă vreți să nu fiți luată prin surprindere de apariția următoarei menstruații este bine să cunoașteți toate indiciile pe care corpul vi le dă și să vă țineți o evidență a ciclului menstrual pentru a putea evita sarciniile nedorite.

Sfaturi Info-ghid și Educație în Mureș:

Menstruația, ovulația, secrețiile vaginale sunt semne care îți spun dacă ai un corp sănătos și dacă acesta funcționează cum trebuie sau dacă trebuie să consulți un medic ginecolog.  

Mai citiți despre:

bolile cu transmitere sexuală, dereglările hormonale, cancercul de col uterin

Sursa articolului:http://www.info-ghid.com/totul-despre-ciclul-menstrual-ovulatie-si-menstruatie-s.html