Scurt istoric al gimnaziului

Cunoscută ca școala cu "BUHE"(bufnite ) , Gimnaziul de Stat “AVRAM IANCU”, fosta ȘCOALA GENERALĂ  NR.1 , este una din  cele mai  vechi din  Municipiul Târnăveni .

Conform documentelor  datează din anul 1873 și funcționa pe strada   Andrei Bârseanu  Nr.1.

La inceputurile ei , școala s-a dezvoltat ca "SCOALA POPORANA" și a functionat un timp, în localul  de atunci ,al Gimnaziului Mixt  "ANDREI BARSEANU", devenit Gimnaziul de Stat "TRAIAN". Se transformă , mai târziu în  ȘCOALA PRIMARĂ NR.1.

Construcția propriu-zisă ,a actualei școli , începe in anul 1912 pe un teren viran ,din vecinatatea râului TÂRNAVA MICĂ. Constructia durează  patru ani  ,si din anul 1916 școala funcționează în localul propriu , devenit mai târziu ,corpul  A .

În anul 1970 clădirii i se adaugă un corp nou de clădire ,devenit corpul B , iar în anul 2003 se instalează un sistem unic de încălzire centrală.

Denumirea actuală datează din 30 august 2001 , iar din anul 2002 în fața școlii a fost instalat bustul "patronului spiritual" "AVRAM IANCU", personalitate marcantă a revoluției de la 1848.

Școala are în medie 650 de elevi: 300 la gimnaziu și 350 la ciclul primar , 54 de persoane ,cadre didactice și personal auxiliar.
Procesul instruciv –educativ  in prezent se desfașoară pe cicluri si plaje orare astfel :

- Ciclul primar de la  8 ,00 la 12.50
- Ciclul gimnazial de la 13,10 la 19.00

Școala este clădire de patrimoniu . Stilul arhitectural este deosebit , cu acoperiș tip șarpantă-inaltă , ornamente  la partea de sus a clădirii  cu motive florale (lalele)  viu colorate , culorile utilizate fiind: albastru, alb și roșu , geamurile înalte -cu jardiniere din fier forjat , pentru flori .
În anul 2006 a fost inițiată Ziua Școlii cu genericul “ZIUA IANCULUI” , ultima zi de vineri a lunii octombrie.

A fost creată sigla, antetul și drapelul gimnaziului  , particularizate. 

Școala are intranet , sistem se supraveghere cu videocamere(primul și deocamdată singurul din municipiu)

Participarea elevilor la concursurile locale,zonale și naționale a adus școlii anual premii  care se  înscriu în tradiția bunelor rezultate a școlii.

Baza materială

Gimnaziul nostru dispune de:

  • două corpuri de clădire cu un total de 20 de săli de clasă;
  • laboratore de : biologie, fizică, chimie;
  • 2 cabinete de informatică ;
  • cabinete de: limba română, matematică, istorie, limbi moderne
  • mini-sală de sport și teren în aer liber betonat și teren cu gazon.
  • Deziderat: sală de sport tip A si teren în aer liber cu gazon artificial!

Programul instituției

  • Ciclul primar: de la 8,00-12,50 cu două pauze de 15 minute,restul de 10 minute;
  • Ciclul gimnazial: de la 12,00-19.00 cu pauze de 10 minute;
  • Secretriat: 7,30-15,30
  • Bibliotecă: luni,miercuri și vineri de la 8.00-16,00-marți și joi de la 10,00-16,00

Lasă un comentariu

Pagina 1 din 1 1

#4 Dr. Nan Adrian Horatiu a scris in data de: 25.06.2011 19:00
Aici am simtit cu emotie pentru prima oara mirosul de vinilin proaspat a caietelor neincepute inca,mirosul intepator de motorina ale podelelor proaspat curatate,mirosul de nou a uniformei de mic scoler,si mai ales zambetul cald al invatatoarei,careia nu-mi va ajunge viata sa-i multumesc pentru rabdarea avuta... Aici am descoperit mai tarziu cu uimire ca o fata dintr-o clasa mai mica e foarte,foarte frumoasa si are asa,ceva aparte,fata de celelalte fete si ca trebuie neaparat "urmarita" prin pauze,binenteles cu privirea... Si tot aici am descoperit multe,multe alte caractere si tipuri umane intre profesori,avand de la fiecare cate ceva nepretuit de invatat... Aici am simtit pentru prima data si gustul amar al despartirii de colegi,primii colegi... De fapt,aici am crescut ... Multumesc !
#3 bors rodica a scris in data de: 21.01.2011 11:53
De cate ori am ocazia sa vorbesc de aceasta scoala traiesc nostalgia acelor ani,a celor 8 ani unde cu ajutorul minunatilor invatatori si profesori puneam bazele formarii mele ca om.Le multumesc tuturor(din pacate FOARTE MULTI NU MAI SUNT IN VIATA).A fost o etapa frumoasa a vietii mele!!!!da mi-e dor,mi-e drag de tot ce era Sc.gen.nr1
#2 Un fost profesor a scris in data de: 22.11.2010 15:31
Este foarte bine ca in sfarsit are aceasta scoala un web-site. Felicitari! O problema gramaticala as dori sa semnalez la ultimul aliniat din "Scurt istoric al gimnaziului", unde corect ar fi asa: "Participarea elevilor la concursurile locale,zonale și naționale a adus școlii anual premii care se înscriu în tradiția bunelor rezultate ALE școlii." - si nu "... a scolii." Nu mi-o luati in nume de rau, dar totusi, sunteti o institutie de invatamant. Va doresc numai bine!
#1 nonea lavinia a scris in data de: 18.07.2010 19:51
cea mai tare scoala!!!!!