Dereglările hormonale în organism: chisturi overiene și de sân, noduli

Numeroase femei se contruntă cu problema apariției chisturilor ovariene sau celor de la sân, precum și a nodulilor din dreptul glandelor endocrine sau generați de activitatea acestora. Deși un chist sau un nodul nu înseamnă neapărat diagnosticarea cu cancer, evoluția unor astfel de formațiuni, cât și factorii ce au dus la formarea lor, pot cere o supraveghere strictă. Cum se formează și cum pot fi tratate chisturile și nodulii?

Chisturi ovariene și chisturi la sîn: cauze și tratament

De cele mai multe ori, cauzele formării chisturilor ovariene și celor la sân sunt de natură hormonală. În funcție de producția de hormoni la nivelul organelor reproducătoare poate exista posibilitatea formării de chisturi și noduli. Apariția acestora este frecventă în perioada fertilă a femeii (când apar frecvente dereglări hormonale) și foarte puțin după menopauză sau în copilărie. Atunci când apar în aceste perioade, poate fi vorba de ceva mai grav și se impune o acțiune imediată.

Chisturile ovariene apar atunci când ovulele ce se formează în ovar în fiecare lună a ciclului menstrual nu se eliberează, ci rămân și acumulează lichid, transformându-se în chist. S-a constat o frecvență mai mare de apariție pe ovarul drept. Tratamentele se aplică în raport cu tipul de chist, majoritatea fiind benigne și resorbindu-se după o perioadă. Dacă însă acestea persistă și nu au un volum mărit, pot fi tratate prin terapie hormonală, adică prin administrarea de anticoncepționale. Ulterior se va monitoriza apariția altor chisturi prin controale periodice la medic. De asemenea, dacă pacienta acuză dureri foarte mari, iar chistul este deja mărit în dimensiune, poate fi vorba de afecțiuni mai grave, cum ar fi torsiunea de ovar sau chisturile gigant, iar în această cauză chisturile ovariene se pot îndepărta chirurgical. Este mai complicat în cazul femeilor aflate la menopauză sau a gravidelor, deoarece, în primul caz, este nevoie de o mare atenție în administrarea de preparate pe bază de hormoni, iar în cel de-al doilea, intervenția chirugicală se poate face pînă în luna a patra (dacă sarcina este bine dusă la termen, medicul poate opta pentru cezăriană și astfel poate opera și chisturile existente).

Chisturile la sân sau nodulii se formează din cauza dereglarilor hormonale și presupun existența unor formațiuni dure în zona sânului sau către axilă. Acestea sunt în majoritate benigne și nu prezintă un risc major pentru femeie decât atunci când aceasta are în familie și un istoric al cancerului de sân în linie directă. Primul lucru care trebuie făcut este o ecografie sau o mamografie, pentru a stabili dimensiunile și dispunerea nodulilor. Dacă nodulii devin dureroși sau jenează, se impune un consult medical. Pentru a stabili natura lor se pot face puncții sau se pot extrage chirurgical, mai ales dacă au dimensiuni mari și sunt dureroși. Dacă au dimensiuni mici și nu se simt la atingere, iar în țesutul mamar nu există alte leziuni, se administrează tratament pe baza de hormoni pentru a determina retragerea sau stagnarea creșterii acestora. De regulă, problemele chisturilor la sîn dispar după o naștere normală și alăptare la sân.

Nodulii prezenți în alte regiuni ale corpului

O incindență mare în apariția nodulilor în alte zone ale corpului sunt nodulii tiroidieni. Cauzele sunt în general necunoscute, însă un factor important poate fi incapacitatea tiroidei de a asimila iod. Tiroida secretă hormonii tiroidieni, iar cînd această secreție este crescută, determină apariția hipertiroidismului și a gușei, dar și formarea de noduli tiroidieni. La fel se întamplă și dacă producția de hormoni tiroidieni este prea mica și se ajunge la hipotiroidism. în general, nodulii tiroidieni nu sunt canceroși, ci benigni (adenoame), simpli sau multipli și se pot trata dacă sunt descoperiți în timp util. Prelevarea de probe cu acul fin este metoda prin care se poate determina natura acestora și ulterior tratamentul.

Nodulii se pot forma și pe uter sau în dreptul canalelor limfatice (aceștia pot trăda o boala autoimună) și este necesară, de asemenea, diagnosticarea corectă a tipului de noduli existent.

Sfaturi Info-ghid și Educație în Mureș:

În cazul în care vă confruntați cu astfel de probleme, adresați-vă imediat medicului, pentru a preveni, dacă este cazul, apariția unor afecțiuni mai grave.

Mai citiți despre:

ciclul menstrual, bolile cu transmitere sexuală, cancerul de col uterin

Sursa articolului:http://www.info-ghid.com/dereglarile-hormonale-in-organism-chisturi-overiene-si-de-san-noduli-s.html