9 Mai, Ziua Europei - Simboluri Europene

Ziua de 9 mai 1950 a reprezentat primul pas către crearea a ceea ce este astăzi Uniunea Europeană. În acea zi, la Paris, Ministrul de Externe al Franței, Robert Schuman, a citit presei internaționale o declarație prin care chema Franța, Germania și celelalte popoare ale Europei să își unească producțiile de oțel si cărbune, ca “prima fundație concretă a unei federații europene”.  Propunerea lui avea ca scop crearea unei comunități în cadrul căreia membrii să își  pună sub control comun producția de oțel și cărbune – ca bază a puterii lor militare -, în scopul evitării izbucnirii unui nou război. Țările cărora li se adresa în primul rând această provocare – Franța si Germania – fuseseră în război timp de aproape 100 de ani, iar cel de-al doilea război mondial aproape că le distrusese.

În 1985, când proiectul construcției europene era deja clar conturat, cele zece state membre care formau la acea dată Comunitatea Europeană, au hotărât ca ziua de 9 mai să devină Ziua Europei.

Simbolurile Uniunii Europene sunt: drapelul, imnul, deviza, moneda unică euro și Ziua Europei, 9 mai.(Art. I-8, Tratatul de instituire a unei Constituții pentru Europa). Semnificația devizei este că, prin Uniunea Europeană, europenii își unesc eforturile pentru a lucra împreună pentru menținerea păcii și pentru prosperitate, și ca numeroasele culturi, tradiții și limbi diferite care coexistă în Europa sunt un atu pentru continentul nostru.   
             
Steagul, cu cele 12 stele, așezate în cerc, pe un fond albastru, înseamnă unitatea și identitatea popoarelor Europei. Cercul reprezintă solidaritatea și armonia, iar stelele, în număr de 12, reprezintă perfecțiunea (și nu numărul statelor membre UE cum s-ar putea crede). 

 Istoria steagului începe în 1955. Întâi, el a fost folosit de Consiliul Europei, organizație internațională apărătoare a drepturilor omului și valorilor culturale europene. În anul 1985, statele membre UE l-au adoptat ca steag al Comunităților Europene (CEE), începând cu 1986 el este utilizat de către toate instituțiile Uniunii Europene.

Tot Consiliul Europei a fost cel care a decis, în 1972, ca „Odă bucuriei” (ultima parte a Simfoniei a IX-a de Beethoven) să devină imnul său, iar în 1985, Statele Membre UE l-au adoptat, și ele, ca imn oficial al Uniunii Europene.
             

Membrii Uniunii Europene

Deși suntem localizați de foarte mult timp în Europa iată că numai de curând am fost admiși ca și membri. Mândrii, temători, dar încrezători în forțele noastre proprii facem parte din UE, prin urmare ce altă cale de a ne arăta fericiți de acceptarea aderării noastre decât o mică serbare pentru sărbătorirea Zilei Europei-9 Mai. Elevii Grupului nostru Școlar s-au arătat dornici de a participa la o asemenea manifestare, prin urmare aducându-și aportul la această sărbătorire. Serbarea noastră a început cu unele generalități despre ziua de 9 Mai-Ziua Europei, pentru a le oferi elevilor posibilitatea de a afla unele lucruri noi, mai ales că ei reprezintă viitorul și, considerăm noi, trebuie să fie cât mai bine informați.

S-a discutat despre toleranță și intoleranță , iar elevii s-au arătat dornici de a avea un dialog deschis pe aceste subiecte. Cu toții au fost de acord că trebuie să fim mai toleranți, deschiși la idei noi și mai ales să le arătăm celor care au fost de acord să facem parte din Uniunea Europeană calitățile noastre în cel mai bun mod cu putință. Elevii noștrii au demonstrat cât de mine stăpânesc limba engleză compunând ei înșiși poezii deosebite pe tema „Europa”, cu care vă puteți delecta în această revistă.

Elevii claselor a XII-a A și C ne-au făcut o prezentare a două regiuni din Franța: Alsace și Bretagne și a două regiuni din Anglia: Wales și Northern Ireland, desigur în limbile franceză și engleză. Tinerii noștri elevi ne-au demonstrat încă o dată pasiunea lor pentru limbile străine, căci nu au avut nici o problemă în a prezenta liber ceea ce li s-a părut lor mai important la aceste regiuni, oferindu-ne un regal vizual al regiunilor și unul imaginar.

Cum altfel se putea termina sărbătorirea acestei zile decât cântând Imnul Națiunilor Unite, și admirând expoziția de poezii a eleviilor noștri sârguincioși!

D-ra prof. Romelia Popp