GRUPUL ȘCOLAR „ AUREL PERSU”

Școala noastră are ca scop formarea elevilor prin dezvoltarea competențelor profesionale, prin însușirea limbilor străine, abilităților de utilizare a calculatorului, formarea de competențe antreprenoriale. De asemenea școala urmărește formarea elevilor ca cetățeni europeni și urmărește să-i integreze în societate.
Școala urmărește să-i determine pe elevi să continue să învețe pe parcursul întregii vieți și promovează valorile umane și sociale.
Școala noastră are misiunea de a forma specialiști în domeniul mecanicii auto și în domeniul transporturilor interne și internaționale. De asemenea, ea are misiunea de a-i face pe elevi să înțeleagă importanța unei pregătiri profesionale la standarde europene și a însușirilor valorilor umane necesare integrării în societatea europeană.
Scurt istoric
Școala noastră a fost înființată în anul 1965, fiind o școală profesională de pregătire a conducătorilor auto. Pe parcursul celor 41 de ani de activitate, școala noastră a pregătit elevi în cadrul învățământului profesional, liceal precum și postliceal, având următoarele specializări:
- Conducător auto categoriile B, C, E
- Conducător mecanic auto
- Tehnician în transporturi interne și internaționale
- Maistru electromecanică auto
În timp, școala noastră a avut mai multe denumiri începând cu cea de „Școală de șoferi profesioniști” și continuând cu „Școală profesională de transporturi auto” sau Grup Școlar Auto.
Cursanții erau școlarizați pentru anumite întreprinderi de transporturi auto – șantiere care, pe bază de contract suportau cheltuielile de școlarizare (masă, cazare, echipament etc.), urmând ca la terminarea cursurilor să efectueze un stagiu de 3 luni practică și 5 ani să lucreze în unitatea cu care a încheiat contractul de școlarizare.
Din anul 1976 s-a trecut la școlarizarea absolvenților cu studii de 10 clase, iar durata cursurilor s-a mărit la un an. Paralel cu aceste cursuri, se mai făceau și cursuri de scurtă durată – 3 luni – pentru obținerea permisului de conducere pentru categoriile C - E. Din anul 1978 numărul de elevi ce frecventau cursurile unității școlare a cunoscut o creștere importantă iar rezultatele erau pe măsură.
Dintr-un număr de aproximativ 560 elevi obțineau permisul de conducere și calificarea în meseria conducător mecanic auto 97-98%. Cursanții erau instruiți de ing. Vlad Popovici.
În anul 1988 denumirea școlii se schimbă în „Școala Profesională Auto”. În anul 1990 la conducerea școlii este numit D-l sing. Duca Octavian.
În anul 1993 este numit ca director ing. Sicoe Petru iar ca director adjunct prof. Seniciu Tiberiu.
Din anul 2000 această școală poartă numele distinsei personalități care a fost ing. Aurel Persu (1890 - 1977), care în anul 1924 a proiectat, brevetat și realizat primul automobil cu formă aerodinamică din lume. Acesta avea forma aerodinamică de „picătura în cădere” cu roțile înglobate în caroserie și a parcurs peste 100000 de km, dovedind prin aceasta fiabilitatea automobilului brevetat.
Astfel, Grupul Școlar „Aurel Persu” din Tîrgu Mureș asigură continuitatea neîntreruptă în furnizarea mâinii de lucru calificate în meserii specifice, de peste 40 de ani.
În pregătirea elevilor, unitatea noastră beneficiază de un personal calificat care pune accentul pe formarea deprinderilor și cunoștințelor necesare meseriilor în care sunt pregătiți elevii. Pentru realizarea acestor obiective Grupul Școlar „Aurel Persu” dispune de o bază materială, de laboratoare și ateliere adecvate specificului meseriei. Elevii trebuie să probeze o cultură generală solidă și aptitudini pentru învățământul tehnic.
Anul 2005 este unul foarte important pentru această unitate școlară deoarece se împlinesc 40 ani de la înființarea ei. Unitatea este condusă în prezent de D-l ing. Florin Oproiescu – director și D-l Ioan Guță – director adjunct.

Baza materială
- 11 săli de clasă și cabinete
- o sală de sport
- 4 laboratoare
- 5 ateliere școlare
- o biblioteca școlară
- un amfiteatru pentru legislație rutieră
- un cabinet de informatică și protecția muncii
- un cabinet AEL
- un poligon pentru conducere auto
- un autocamion
- un autoturism Dacia Logan cu comandă dublă
- trei autoturisme Dacia
- un microbuz
- o stație PECO
- o cantină cu 150 locuri
- un internat cu 100 locuri

Programul de funcționare al instituției
Ciclul liceal: 800 – 1900
Secretariat: 800 – 1600
Bibliotecă: 800 – 1200
Material trimis de către instituție.
Pagina 1 din 1 1