Activități extrașcolare

6. Lansarea de carte “Solo de Palavre” de Valentin Covaciu

Mulți dintre noi s-ar putea să nu știe acest lucru, dar Valentin cu toate că are o mare înclinație spre filologie, este la profilul mate-info. Și, tot așa, mulți dintre voi- și dintre noi- se întreabă de ce se mai numără printre elevii clasei a XII-a A.

Din câte îmi aduc aminte, el ne-a explicat alegerea sa: fiind mult prea înclinat spre “uman”, singurul lucru care îl putea aduce pe un plan echilibrat era “realul.” Acum, când rememorez acest argument mi se pare extrem de logic: scrisul îl avea sub forma talentului, deci, în loc să repete ceva ce știa, a decis să învețe ceva nou. Astfel, Valentin a reușit să-i reziste matematicii și în același timp, să creeze literatură.

Noi, colegii lui, am anticipat lansarea acestui volum și am așteptat-o nerăbdători. Nu se punea problema unui “dacă” sau a unui “dar”, pentru că exista o certitudine. “Oarecând” a ajuns să fie “acum”, iar cartea se numește “Solo de palavre”.

Între filele ei, Valentin analizează, problematizează și ironizează evenimente și idei care ne afectează sau, cel puțin, ne marchează generația. El își păstrează, în carte la fel ca în viața de zi cu zi, mintea deschisă la opiniile sau ideile care nu sunt tocmai în concordanță cu ale lui. Acesta, poate, este meritul său cel mai mare – știe să vorbească, dar știe și să asculte. De fiecare dată când Valentin vorbește , în clasă se face liniște: lansează în puține cuvinte întrebări multe, apoi tace și ne ascultă.

De această dată să-i ascultăm noi împreună, solo-ul de palavre.

<< Înapoi

Următorul >>