21 mai 2010, la Gr. Șc. Ind. "Avram Iancu"

 

Ziua de 21 mai 2010 a fost o zi specială pentru Gr. Șc. Ind. Avram Iancu din Tîrgu-Mureș, o zi în care elevii instituției, îndrumați de către profesori, au derulat o serie de activități pentru a sărbători ziua liceului. A fost o acțiune reușită dacă ținem cont de faptul că a fost realizată de elevi, cu elevi și pentru elevi.

În intervalul orar 9-13, invitații speciali ai evenimentului, elevii claselor gimnaziale din județ, însoțiți de profesori, au avut posibilitatea de a face un tur al școlii și de a participa activ la toate activitățile propuse. Acțiunea a fost un succes mai ales datorită numărului mare de elevi de gimnaziu care au vizitat școala și s-au implicat în desfășurarea programului. Organizate pe catedre, activitățile au fost dintre cele mai diverse. Astfel, catedra de limba și literatura română a organizat un club de jocuri interactive care viza atât jocul de rol, mimă, îmbrăcarea unui personaj dintr-o operă literară cunoscută și studiată și de către cei din gimnaziu cât și desene pe teme literare. Catedra a transformat unul dintre cabinetele de limba și literatura română într-un adevărat paradis al copilului în care fiecare participant (chiar și profesori) s-a dezbrăcat de orice urmă de maturitate și a redevenit copil. În urma lecturării povestirii Micul Prinț de Antoine de Saint Exupery, participanții au avut posibilitatea de a desena scene ale copilăriei, de a-și așterne gândurile pe hârtie, de a dramatiza scene reale de viață în care copilul nu a fost înțeles de către adult. În cadrul Clubului de carte, s-au audiat o serie de fragmente din opere literare și s-au proiectat aspecte din viața și activitatea unor scriitori.

Catedra tehnică, industrie ușoară, a organizat un concurs de desene intitulat provocator Moda anului 2020. Participanții au fost extrem de încântați să-și exprime artistic viziunea asupra viitorului în domeniul modei. În același context au putut fi vizionate Selecțiuni Coco Chanel. Mâini măiestre a fost titlul unei alte acțiuni ale catedrei în care participanții și-au dovedit măiestria, cei mici fiind încântați să învețe să coase nasturi, să „strunească” o mașină de cusut etc.

Catedra tehnică, comerț, ne-a arătat importanța reclamei și a publicității în societatea de consum și a subliniat prin activitățile sale calitățile lucrătorului comercial și importanța citirii informațiilor de pe eticheta mărfurilor (prezentare power-point, concurs).

Catedra tehnică, mecanică și electro, a prezentat o serie de proiecții ce vizau prelucrările mecanice și sub titlul Electricitatea în viața cotidiană un stand demonstrativ cu machete funcționale a putut fi admirat de către vizitatori. Elevii au putut vedea măiestria prelucrării manuale sau pe mașini unelte a metalelor, folosind materiale reciclabile

Catedra de informatică a pregătit prezentări legate atât de ariile protejate și obiectivele turistice ale județului Mureș, cât și de produsele modificate genetic.

Catedra de matematică a venit în fața participanților cu o mulțime de curiozități matematice prezentate sub forma unor activități interactive.

Catedra de limbi moderne a organizat un concurs de competențe de limba engleză cu un real succces.

Catedra de fizică-chimie, sub denumirea de Chimia alimentelor. Aditivi alimentari a realizat prezentări power point, demonstrații practice și o expoziție apreciată de către toți participanții.

Participanții la activitățile menționate au fost premiați iar profesorii coordonatori au avut parte de o surpriză pusă la cale de elevele clasei a XII-a B care au pregătit trei torturi pentru a sărbători atât această zi cât și cei 118 ani de existență a instituției.

Demonstrațiile practice au vizat prepararea de coloranți naturali (din sfeclă roșie, spanac, morcovi), cu care s-au colorat mostre de iaurt. S-a studiat și efectul distructiv al băuturilor acidulate (Coca-Cola) asupra unor probe de carne, metale, coajă de ou, subliniindu-se efectele nocive asupra organismului prin consum excesiv de astfel de băuturi.

Succesul acestei zile ne obligă, dovadă că unii elevi ai școlii au venit deja cu idei, cel puțin la fel de interesante ca acestea, pentru anul următor.

prof. Togănel Andreea

 

Galerie foto

1
File: IMG_6984.JPG
Description:
Size: 126 Kb
Time: 27.05.2010 11:05
Download:IMG_6984.JPG
  126 Kb
  71 Kb
  129 Kb
  88 Kb