Activități extrașcolare

2. FESTIVALUL DE TEATRU ȘCOLAR “Fascinatia teatrului” la a VI-a ediție

În organizarea Catedrei de Limba și Literatura Română, în perioada 19-21 mai 2008, s-a desfășurat o manifestare devenită deja tradițională. prin care se oferă o șansă de afirmare tinerelor talente în arta dramatică.

Programul a fost deosebit de consistent și, între altele, el a înclus un simpozion cu tema “Momente din evoluția teatrului românesc și a celui târgumureșean”, avându-i ca invitați pe domnul regizor Cristian Ioan, di­rector al Teatrului Național Târgu-Mureș și pe domnul profesor universitar doctor Cornel Moraru, de la Facultatea de Litere din cadrul Universității “Petru Maior” din Târgu-Mureș.

Tot în prima zi a festivalului elevii au putut afla secrete ale artei dramatice și ale vieții de actor din întâlnirea cu actorii Ionela Nedelea și Mihai Crăciun și au vizionat o deosebita punere in scenă a unor fragmente din tragedia “Antigona” de Sofocle, realizată de trupa 56 teatrală a Colegiului nostru, sub îndrumarea doamnei profesoare Cristina Holtzli.

Manifestările din cea de-a doua zi s-au aflat sub semnul lui I. L. Caragiale, întrucât elevi ai colegiului nostru, din clasele a IX-a C, a X-a E, a X-a H, a IX-a A au prezentat schițe dramatizate de ei înșiși din creația marelui dramaturg, cărora le-au făcut “publicitate” prin atractive afișe. Lor li s-au alăturat colegii de la Gru­pui Școlar “Gheorge Marinescu”, “Ion Vlasiu” și “Gheorghe Șincai”.

Cât privește ultima zi a festivalului, remarcăm diversitatea activităților: prezentarea unor mono­loguri celebre din tragediile antice (elevele Adriana Negrea, Gr. Sc. Gh Sincai; Andreea Pop si Coralia Doltea, Colegiul National “Alexandru Papiu Ilarian” ), concursul de cultură generală “Începuturile teatrului euro­pean. Tragedia greacă. “ (echipaje din clasele a X-a E, a X-a A, a IX-a H și a X-a I ), precum și concursul de videoclipuri și grafică sub genericul “Realitate și teatru”.

Manifestările au fost completate prin vizionarea unor pelicule valoroase referitoare la viața unor dramaturgi celebri și de editarea revistei “Foaia Festivalului”.

În reușita acestei ediții a festivalului “Fascinația teatrului” s-au implicat in mod deosebit profesorii Maria Todea, Anastasia Moldovan Ioana Zidărescu, Carmen Boldea, Sorina Moldovan, Alexandru Ciubîcă. Organizator, coordonator și moderator al întregii activități: prof. Alexandru Ciubîcă.

<< Înapoi

Următorul >>