Violența

Viața poate fi și altceva decât frică, durere, umilință!

Formele violenței în familie

  • Violență fizică
  • Violență psihologică ( cu componenta verbală, emoțională)
  • Violență sexuală
  • Violență economică
  • Violență socială

Violența fizică se referă la atingeri sau contacte fizice dureroase inclusiv intimidarea fizică îndreptată asupra victimei. Formele: împingerea, plesnirea, trasul de păr, răsucirea brațelor, desfigurarea, provocarea de vânătăi, contuzii arsuri, bătăi, lovituri cu pumnul, palma sau piciorul, aruncarea în victimă cu diverse obiecte, izbirea de pereți și mobilă, folosirea armelor.Violența fizică include și distrugerea bunurilor care aparțin victimei sau pe care cei doi parteneri le stăpânesc și le utilizează împreună.

Violența psihologică ( cu componenta verbală, emoțională) Este factorul central în controlul și manipularea partenerului, prin comportamentele de atac verbal și cele de amenințare și violență emoțională.

Violența emoțională/Abuzul emoțional precede și acompaniază celelalte forme de violență/abuz, dar se poate manifesta și izolat prin comportamente ce terorizează victima și îi distrug încrederea în sine. Cuprinde 6 componente importante: frica, depersonalizarea, privarea, supraîncărcarea cu responsabilități, degradarea, distorsionarea realității.

Violența verbală se manifestă prin țipete, urlete, injurii, batjocoriri, porecle adresate victimei, amenințări, intimidări, insulte și umilire constantă.

Violența sexuală/abuzul sexual - orice activitate sexuală nonconsensuală; Atingeri neplăcute și diverse injurii, provocate victimei în timpul sau în legătură cu actul sexual, incluzând și violul marital.

Violența economică  Abuzul economic duce la scăderea resurselor și autonomiei victimei; Controlul accesului victimei la bani sau lucruri personale, hrana, mijloace de transport, telefon, si alte surse de protectie sau îngrijire de care ar putea beneficia.( Stark & Flitcraft, 1996)

Violența socială - sistarea activităților și relațiilor sociale, izolarea în situația de victimă a violenței în cadrul care favorizează agresarea acesteia pe planul vieții private și intime.

Duce la izolarea victimei și lipsirea ei de suport social, cu dificultăți de ieșire din situațiile de violență.

Nu te zidi în tăcere! Spune NU violenței!

Bibliografie:

- Asistență Socială, studii și aplicații, , Irimescu G., Ed. Polirom, Iași, 2005

- Asistență Socială, studii și aplicații, cap. Violența în familie și metodologia intervenției, Irimescu G., Ed. Polirom, Iași, 2005 

Material trimis de Inspectoratul de Poliție al Județului Mureș, Compartimentul de Analiză și Prevenire a  Criminalității

Lasă un comentariu

Pagina 1 din 1 1

#1 Anil a scris in data de: 14.08.2012 22:06
Foarte frumos ,felicitari !eu sunt melooroteg dar la ses mi-as fi dorit mult la munte dar ..asta este . Iar in legatura cu cei cu masina si pe mine m+ar fi intrigat ,muntele trebuie respectata tu il respecti pe le si el pe tine ,ce sa mai spun asta este Romania noastra a celor cu 4X4 care ne sfideaza pe noi ceilalti ,dar cu muntele s+ar putea sa nu le tina de prea multe ori !