Modalități de racolare a victimelor

Frecvente sunt:

  • propunerile directe făcute tinerelor chiar de către cunoștințe, rude etc.
  • anunțuri în ziare, de exemplu: „recrutăm tinere fete, dansatoare, balerine pentru țara X. Plecare imediată”; „Dansatoare profesioniste, Cipru, 2000 euro pe lună, nu e nevoie de experiență, recomandări sau școală de dans”, „Picolițe Italia, Spania, Cipru, Dubai, salarii peste 1500 euro. Pentru fetele certate cu părinții oferim cazare până la plecare” etc.
  • false oferte de locuri de muncă în străinătate ( Italia, Spania, Grecia, Austria, Germania): chelnerițe, bucătărese pe vase de croazieră, menajere, dansatoare - de natură să permită câștiguri importante (unele sub masca unor excursii).

Care sunt iluziile oferite de racolatori?

Aceștia fac promisiuni referitoare la asigurarea până la destinație a transportului, cazării, hranei necesare, se laudă cu persoane de contact bine „poziționate” în străinătate.

NU trebuie crezute nici „povești de succes” de genul „am mai trimis fete, s-au întors, și-au luat și casă…”; „poți câștiga 1.000$ pe lună”; „ o fată frumoasă ca tine, cu meseria ta de… poate să câștige mulți bani în țara X”; „în România nu te poți realiza…”etc.

Atenție, ele NU au  - de regulă – un final fericit!

Material trimis de Inspectoratul de Poliție al Județului Mureș, Compartimentul de Analiză și Prevenire a  Criminalității

Spune-ți părerea

Poți comenta prin intermediul contului de Facebook