Gândurile victimelor

I.,17 ani

"I., 17 ani, am 2 frați și locuiesc într-un sat din județul Iași. Am fost vândută în Serbia la vârsta de 15 ani…"

M., 17 ani

M., 17 ani, sunt din județul Mehedinți. Am fost prinsă de traficanți la vârsta de 16 ani și vândută în Macedonia…”

A., 19 ani

"A., am 19 ani și locuiesc în Bistrița. Aveam 17 ani când prietena mea cea mai bună m-a vândut traficanților din Serbia…"

De ce?

Auzisem că în Italia se găsește de muncă și se câștigă bine, nu ca la noi. Am acceptat propunerea de a lucra ca menajeră în Italia…"

" Un prieten mi-a propus să merg să lucrez afară deoarece acolo se câștigă bine. Vroiam să nu mai cer bani părinților mei…"

" M-a impresionat povestea celor două vecine ale mele care câștigau foarte bine lucrând în Italia și, deși mama nu a fost de acord cu plecarea mea, nu am ascultat-o…"

"Aveam 15 ani și lucram la un bar. Acolo m-am împrietenit cu doi băieți care mi-au propus o plecare în afara țării. Am acceptat și ei m-au vândut în Iugoslavia…"

"Locuiam împreună cu părinții. Nu mă înțelegeam bine cu ei. Sora mea mi-a zis: ”ne certăm cu părinții și într-o dimineață, când plecăm la școală fugim. Cunosc eu niște băieți care ne vor duce să muncim în Italia"…

Cum am ajuns acolo

"O prietenă mi-a propus să mergem în Irlanda să lucrăm acolo. A reușit să-mi falsifice pașaportul și am plecat împreună cu avionul cu ea și cu prietenul ei. Ne-am oprit în Franța pentru că prietenul ei s-a îmbolnăvit și a trebuit să stea în spital aproape 2 zile. Am dormit pe străzi și după ce prietenul ei s-a vindecat am plecat mai departe în Irlanda. Acolo am fost închisă într-un apartament și nu am mai ieșit decât de două ori timp de 6 luni…"

"Am plecat din Timișoara împreună cu două fete ascunse în compartimentul de bagaje al unui autocar. Urma să coborâm la Belgrad unde trebuia să ne aștepte altcineva care să ne ducă mai departe spre Italia. Am fost cazate la un hotel, unde ni s-a spus că am fost vândute…"

"Am fost invitată de o cunoștință într-o discotecă, la un suc. M-am dus la toaletă, iar în acest timp, ea mi-a turnat ceva în pahar. Am dormit și din când în când mă mai trezeam. Îmi aduc aminte că am fost transportată cu mașina și la un moment dat cu o barcă. M-am trezit complet abia în Italia…"

"Nu știam că nu mai sunt în România. Eram cu cea mai bună prietenă a mea. Mi-a spus că mergem în vizită la un prieten și să nu-mi fac griji. Mi s-a părut că ceva e în neregulă pentru că îmi luase actele și pentru că mergeam numai seara să nu ne vadă nimeni. Am copilărit împreună. Aveam încredere în ea și m-a vândut pentru 300 de dolari!…"

"Un băiat din comună, pe care îl cunoșteam și îi cunoșteam și familia, a venit acasă la noi și mi-a propus să merg în Italia la un loc de muncă cinstit. L-am întrebat cum o să ajung și mi-a spus că nu e nici o problemă, că rezolvă el tot, cu pașaportul, cu transportul. În Timișoara am fost urcată într-un autocar, iar la graniță mi s-a spus să mă ascund într-un loc special amenajat lângă scările autocarului. După ce am trecut granița, mi s-a făcut cunoștință cu "patronul" căruia I-am fost vândută…"

Momente grele

"Mi-a spus: degeaba plângi, acum ești pe mâna noastră"

Ne-a spus: acum nu mai aveți ce face. Dacă vreți să ajungeți acasă trebuie să îmi dați bani, pentru că v-am cumpărat din București. Dacă aveți să îmi dați câteva sute de dolari, puteți pleca…"

"I-am rugat să mă lase să mă duc acasă. Plângeam. Eram păzită când vorbeam la telefon, dar și așa mama și-a dat seama că ceva nu e în regulă…"

"Eram cu sora mea când m-au vândut. Au vrut să o violeze, dat era operată de curând. Le-am spus să mă ia pe mine…"

"Mi s-a spus să nu refuz să dansez, că mi se pune pistolul la tâmplă. Ori te porți frumos, ori te omoară…"

"Am început să consum băuturi alcoolice, așa nu mai eram conștientă de ce mi se întâmpla…"

"Mi-au spus că voi merge cu "peștele" în pădure pentru că acolo au mai mulți clienți și mai bogați…"

"M-au forțat să dansez. Deja fusesem cu 7 clienți. Apoi am leșinat…"

"Nu ne dădeau să mâncăm dacă nu aveam clienți…"

"Prietenii patronului erau puși să ne promită că ne ajută să scăpăm de acolo. Noi nu știam, încercam să fugim, apoi ne aduceau înapoi și ne băteau în fața fetelor nou venite pentru ca acestea să știe ce le așteaptă dacă vow dori vreodată să facă așa ceva…"

Sfaturi

"să refuze să plece fără acte pentru că li se poate întâmpla ce mi s-a întâmplat mie…"

"să verifice unde pleacă și să verifice dacă pleacă legal și să nu creadă în orice persoană care le promite ceva…"

"nimeni nu-și poate imagina cât de rău poate fi acolo, chiar dacă fete care au fost acolo povestesc sau chiar dacă citești despre asta. Doar acolo poți să-ți dai seama și e prea târziu…" "nu știu…să nu plece…"

(din "Jurnal de călătorie" – Salvați Copiii) 

Material trimis de Inspectoratul de Poliție al Județului Mureș, Compartimentul de Analiză și Prevenire a  Criminalității

Spune-ți părerea

Poți comenta prin intermediul contului de Facebook