Introducere în Homeschooling. Ghid pentru părinți

Știind că, într-o grupă de grădiniță, sunt 25-30 de copii, cu trei educatoare, parcă nu-mi vine să-mi înscriu copilul la o grădiniță de stat. În multe locuri, nu doar că n-au pătuțul lor și fiecare doarme unde apucă, ba pe jos, ba în patul celor care lipsesc, n-au spațiu suficient să se miște, să se joace. Astfel, săracii de ei sunt ca niște grefieri. Stau mai toată ziua pe scaun și scriu, adică fac fișe didactice. Jucării și materiale didactice nu prea sunt la grădinițele de stat... ori, sunt cumpărate din fondurile adunate de părinți. Singurul punct forte a grădiniței de stat este prețul mic. Ne țin copiii acolo de la 8 dimineața până la 5 după masa și le dau și de mâncare. 

Dacă vrem totuși ceva mai bun, unde copilul să se dezvolte cât de cât armonic, putem alege o grădiniță sau școală privată, care, însă costă cel puțin un salariu minim pe economie. Adică, jumătate din salariul unui părinte, care câștigă un salariu mediu. Acum, se pune problema astfel: în ce să investească familia? Să dea jumătate de salariu unei grădinițe sau școli private, sau să aleagă, ca unul dintre părinți să rămână acasă cu copilul?

În România, deocamdată, majoritatea părinților aleg grădinițele private. E cea mai ușoară variantă. Copilul nu e acasă cel puțin 8 ore pe zi, iar mulți părinti cred că le sporește propriul prestigiu social.

Din păcate în țara noastră homeschooling-ul nu e răspândit mai deloc. Să stea mama acasă cu copilul de grădiniță sau de școală? Mulți văd în opțiunea aceasta o mentalitate depășită, cu toate că cele mai multe studii psihologice au dovedit importanța familiei în educația și dezvoltarea copiilor. Concluzia: mamele sunt trimise înapoi la lucru, cât mai devreme posibil. Puținele familii, care ar alege homeschooling-ul, pentru că vor să se implice în creșterea și educarea copilului, nu prea știu de unde să înceapă. Pentru ei o să schițez câteva noțiuni elementare despre homeschooling. 

Ce înseamnă homeschooling-ul?

”Homeschooling” înseamnă defapt, că părinții preiau rolul profesorului, copilul nu e trimis la grădiniță sau la școală, ci studiază acasă. În România homeschooling-ul deocamdată nu este legal, dar prin instituții umbrelă din afara țării, copilul poate fi examinat și  inclus într-un sistem legal de educație. 

Curriculum-ul

Spusesem mai înainte, că în loc să fie trimiși la școală, copiii studiază acasă. Cel care  îi învață pe copii, e bine să aibă un plan de lucru, sau mai bine zis, un curriculum. Curriculum-ul conține obiectivele pe care vrem să le atingem, adică ce vrem să știe copilul în decursul unui an școlar. Întotdeauna pornim de la formularea obiectivelor generale, de cadru, ajungând la cele detaliate, de referință. De exemplu, dacă obiectivul nostru e dezvoltarea capacității de a înțelege și utiliza numere, cifre, unități de măsură, întrebuințând un vocabular adecvat. Acesta ar fi obiectivul de cadru. Acum trecem la detalierea acestuia: copilul Să efectueze operații de adunare și scădere cu 1-2 unități, în limitele 1-10. Iată, am formulat un alt țel, de  mai scurtă durată, mai specifică, decât obiectivul general. 

Curriculum-ul îl putem redacta noi, dar necesită mult timp și efort. Pentru cei care nu au studii pedagogice sau psihologice, îi sfătuiesc să folosească, în prima fază, curriculum-ul învățământului de stat. Le găsește atât pe http://educatie.inmures.ro/programe-scolare.html cât și pe www.edu.ro. Pentru cei care optează pentru educația alternativă, Montessori, Waldorf, Step by step, etc., pot găsi pe internet, în limba engleză, ce-i drept, mai multe tipuri de curriculum. 

Metode de învățare

Homeschooling-ul presupune să studiem și noi, nu numai copilul. E important să știm care sunt stilurile de învățare, cum îl motivăm pe copil să-i placă învățătura, cum îi apreciem munca și cum îl răsplătim pentru efortul depus. 

Să ne cunoaștem mai bine copilul!

E bine să cunoaștem personalitatea copilului și ce cunoștințe are : cât e de dezvoltată gândirea, cum e comportamentul, cum reacționează la frustrare etc. Aceste lucruri sunt elementare în dezvoltarea lui. Un copil energic, căruia îi place să se miște mult, dacă este pus la masă câteva ore să învețe, nu o să rețină mai nimic, pentru că se va simți frustrat, fiindu-i interzisă mișcarea. 

Resurse didactice

Orice vrem să predăm, avem nevoie de resurse, materiale didactice. Pe internet găsim multe site-uri cu fișe didactice, filme, documentare educaționale. Cele mai multe sunt gratuite. Le putem folosi cu încredere. 

Articol scris de Imola Ognean- redactor Educație în Mureș