Cum se desfașoară un antrenament de Tae-Bo?

În foc continu și susținut : De fapt, tae-bo-ul este un amestec de lovituri cu piciorul și cu pumnii, ca la Karate, elemente de stretching (pentru relaxare la început și la sfârșit). Cheia este că toate acestea trebuie executate într-un ritm alert și în forță. O ședință de tae-bo durează în jur de 50 de minute, fără pauze - în "pauzele" dintre sesiunile de exerciții se fac sărituri pe loc, ca să nu se piardă elanul.

În tae-bo, există o serie de mișcări de bază pe care antrenorul le combină pentru a obține o "coregrafie" coerentă - astfel, antrenamentul poate fi extrem de variat, iar un antrenor bun face în așa fel încat sa nu te plictisești niciodată. Mișcările antrenează toți mușchii - cu mentiunea că, pentru un abdomen de oțel, este nevoie să faci și exerciții speciale pentru această zonă dupa tae-bo. Mișcările se execută în seturi de câte opt - grupele de avansați pot ajunge să facă și câte 9 seturi, iar începătorii se mulțumesc cu 2-3.

La ce folosește?
Tae-bo este un antrenament aerobic, la care transpiri serios și slabesti considerabil, daca-l urmezi cu conștiinciozitate (măcar de doua ori pe saptămână). În două-trei săptămâni vei vedea cum mușchii încep să ți se definească foarte frumos, iar rezistența ta fizica va crește. Însă poate cel mai impresionant efect al acestui sport este energia și senzația de forță pe care ți le dă - după o ora de tae-bo, iți vine să alergi, să urci un munte, te simți în stare de absolut orice! TAE-BO îți angrenează mintea,pentru cătrebuie să te coordonezi-sincronizezi cu ceilați pe muzică și combinați de mișcări,angrenează aproape toți mușchi prin exercițiile care le execuți,și este foarte sănătos pentru aparatul cadio-respirator.
 
Cum mă apuc?
Poți să te duci la sală sau să iți cumperi niște casete pentru acasă. Eu prefer sala, pentru ca este mult mai antrenant cand e un grup întreg care se mișca sincron și e mult mai simplu când instructorul numără decât să ții tu socoteala seturilor. În plus, când știi că ai deja "pe agendă" un antrenament pentru acea zi și că trebuie să fii la ora fixă acolo, este mai mare șansa să te duci (în loc să tot amâni jumatatea de ora de sport de acasă).

Dificultăți:
În primul rând, după cum v-am povestit mai sus, nu este deloc un antrenament ușor, pentru începători. Este dificil, mai ales pentru cei care au un stil de viață sedentar. Așa că recomand să începi mici antrenamente aerobice (alergari ușoare, poate dans) cu doua saptamani înainte să te duci la prima oră de tae-bo.

În timpul antrenamentului, cand simți că nu mai poți ia o pauză de 15-20 de secunde. Nu este recomandabil să faci prea mult efort, prea repede. Cu timpul, o să ajungi să reziști o oră fară oprire și vei fi foarte mandră / mândru de asta :)

În afara efortului, cea mai mare problemă pentru începători este... coordonarea. Cand setul de mișcări este ceva mai complex, e destul de greu să execuți corect, simultan, și loviturile de picioare, și cele de pumni. Aici am un truc: nu încerca să te uiți la instructor și să faci mișcările în același timp cu el, imitându-l, pentru ca nu vei reuși. Opreste-te o clipa, memorează exercițiul și executa-l fară să fii atentă la cei din jur, "din capul tau". Așa, iți va intra în sânge și mai tarziu te vei putea concentra să execuți exercițiul corect.

Concluzie,
Tae-bo este sport pentru toți. Dacă iți place să te antrenezi la limită, să "dai tot ce ai, să transpiri, să te simți foarte puternic/ puternică - atunci apucă-te! O să-ți placă la nebunie". Dacă preferi antrenamente mai elegante și feminine, dacă iți place să faci pauze dese și nu ai nici un pic de rezistență, dacă vrei să te uiți la TV în timp ce faci sport, mai bine du-te la banda de alergare. Însă nici nu știi ce pierzi!


Antrenor,
Alexandru Bucur

Lasă un comentariu

Pagina 1 din 1 1

#2 Csilla a scris in data de: 17.02.2012 09:26
cand se tin sedintele de tae bo la scoala gen nr 3 ?si la ce pret?
#1 pop valentina a scris in data de: 25.10.2011 10:49
as dori sa particip la sedintele d tae bo.s va tine azi sedinta ? multumesc anticipat

Spune-ți părerea

Poți comenta prin intermediul contului de Facebook