CAMPANIA NAȚIONALĂ „VOTUL ILEGAL ÎNSEAMNĂ ÎNCHISOARE!”

INFRACȚIUNI

ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 95 din 2 septembrie 2009
privind modificarea și completarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României prevede:
Art. 26^3 . - (1) Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. 
(2) Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secției de votare se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Art. 26^4. - (1) Oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze ori să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. 

(2) Nu intră în categoria bunurilor prevăzute la alin. (1) bunurile cu valoare simbolică, inscripționate cu însemnele unei formațiuni politice. 
Art. 26^5. - (1) Fapta persoanei care votează: 
a) fără a avea acest drept; 
b) de două sau mai multe ori; 
c) prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează utilizarea unei cărți de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.


Art. 26^9. - Tentativa la infracțiunile prevăzute în art. 26^3 și art. 26^5 se pedepsește.
Art. 26^10. - Bunurile destinate sau folosite la săvârșirea infracțiunilor prevăzute la art. 26^3 -26^8 ori rezultate din comiterea acestora se confiscă.

CONTRAVENȚII
Art. 26^1 - (1) j) distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale permanente, a copiilor de pe acestea sau a tabelelor electorale se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.
t) continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum și sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se sancționează cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei

În cazul sesizării unor încălcări ale legislației electorale, anunțați imediat la 112!
În această perioadă va exista un operator special în dispeceratul 112 care va prelua acest tip de sesizări.

Spune-ți părerea

Poți comenta prin intermediul contului de Facebook