Marele Zid Chinezesc


Marele Zid Chinezesc este una din cele “7 noi minuni ale lumii”
.

Contrar legendelor urbane, Marele Zid Chinezesc nu este vizibil de pe lună (cu ochiul liber). Deși impresionant ca lungime, înălțimea maximă a  acestuia (9.1 metri) și cromatica asemanatoare elementelor  geografice care il înconjoară fac imposibilă observarea lui de pe Lună cu ochiul liber. Această legendă despre Zid a apărut prima oară într-o serie de benzi desenate americane (Ripley”™s Believe It or Not!) .

Termenul definește, de fapt, o serie de mai multe fortiicații construite de-a lungul a câtorva sute de ani. Primele secțiuni din zid au fost construite înca din secolul 5 i.Hr.

Zidul se întinde pe o distanță de 6.400 km? El începe din est, de la trecătoarea Shanhaiguan, și continuă până în zona de vest a țării, în zona de lacuri denumită Lop Nur.

Primele fortificații au fost construite înainte de crearea Imperiul Chinez de către conducătorii chinezi de triburi care doreau să se apere de atacurile reciproce. Aceste ziduri inițiale au fost distruse de către primul împărat al Chinei, Qin Shi Huang, de-a lungul unei perioade de 12 ani.

În timpul dinastiei Qin a început construirea a ceea ce astăzi denumim “Marele Zid Chinezesc”. El a ridicat acest zid pentru a proteja zona de nord a Chinei de atacurile populației nomade Xiongnu.

După înfrângerea împotriva populației oirat (triburi mongole) în Bătălia de la Tumu (1449), conducătorii Dinastiei Ming au reînviat conceptul zidurilor de aparare. Acesta a fost văzut ca ultimă soluție în fața atacatorilor nomazi, în urma eșecurilor campaniilor militare de cucerire a lor.

Se estimează că un milion de chinezi și-au îndeplinit serviciul militar ca gărzi ale Zidului. Stagiul militar desfășurat în cadrul turnurilor de pază ale zidului nu erau bine privite de către soldați din cauza condițiilor vitrege de locuit (atât vara cât și iarna) și a hranei insuficiente, coroborate cu dorul de casa și familie.

Se presupune că, de-a lungul timpului, între două și trei milioane de chinezi au murit în timpul construcției Zidului.

Nu există nici o hartă care să prezinte întreaga constructie. Acesta este încă un semn al complexității acestei megastructuri arhitectonice.

Dincolo de implicațiile sale militare, zidul a avut și conscințe economice și comerciale. Zidul a reprezentat o bună protecție pentru negustorii europeni care au putut, la adapostul protecției Zidului, să își desfășoare netulburați negoțul.

Pe 9 iulie 2005 Danny Way, un skateboard-er profesionist, a devenit prima persoană din lume care a sărit peste Marele Zid Chinezesc, ajutat de un vehicul nemotorizat.

Cea mai celebră legendă care înconjoară misticul din jurul acestei construcții este cea a soției unui bărbat chinez decedat în timpul construcției Zidului. Meng Jiangnu a venit să își viziteze soțul care lucra la Zid, fără să știe că acesta decedase. Pentru că ceilalți constructori nu au putut să îi spună adevarul și au mințit-o ca soțul ei este “în următorul turn” ea a mers din turn în turn de la un capat la altul al Zidului. În final, la ultimul turn, a aflat adevarul și a început să plângă atât de tare încât lacrimile ei au creat o bresă în Zid. Astazi, acolo este un templu în cinstea ei.

În timpul utilizării acestuia ca fortificație de apărare, Marele Zid Chinezesc avea și un sistem, avansat pentru acea dată, de comunicații. Acesta folosea fumul și focul pentru a transmite diverse mesaje între turnurile de control al Zidului. În caz de pericol se puteau alerta ușor armatele staționate în baze militare de-a lungul structurii.

Marele Zid Chinezesc este, în anumite porțiuni, într-o stare avansată de degradare sau chiar a fost distrus. Alături de capriciile naturii (vânt, furtuni de nisip, cicluri repetate îngheț-dezgheț), printre inamicii Zidului se număra și oamenii care il vandalizează sub diverse forme (cea mai frecventă formă de vandalism o reprezintă vânzarea de porțiuni mici din zid sub formă de suvenir).

Există și un maraton care se desfașoară de-a lungul sau chiar pe Zidul Chinezesc. Această formă de maraton este mult mai grea decat cele obișnuite deoarece implică urcarea și coborârea a aproximativ 3.700 de trepte de către participanți.

Se presupune ca un hoax (o poveste falsă, o minciună) despre intenția unor afaceriști de a distruge Marele Zid Chinezesc a fost una din cauzele Revolței Boxerilor (”boxeri” este denumirea, improprie, dată de occidentali membrilor unei organizații chineze care, printre altele, practicau artele marțiale). Această presupunere a fost dovedită ca fiind falsă.

Material preluat de pe site-ul: http://stiati-ca.com/marele-zid-chinezesc-stiati-ca/

Taguri