Oceanele


Cât de întins este oceanul?

Oceanul este cu adevărat Imens! Comparându-l cu suprafața uscatului, este de două ori mai mare. El este alcătuit din patru oceane: Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic, Oceanul Indian și Oceanul Arctic. Ele se unesc pentru a forma un enorm ocean planetar.

Care este cel mai mare ocean?

Pacificul este cel mai mare ocean din lume. Este mai mare decât celelalte oceane la un loc și este și cel mai adânc. Dacă privești un glob pământesc, vei vedea că Pacificul ocupa jumătate din el.

Mare sau ocean?

Oamenii folosesc adesea cuvintele mare și ocean pentru a spune același lucru. Este bine și așa, dar pentru oamenii de știință mările sunt numai părți ala unui ocean, cele care se află mai aproape de uscat. Un exemplu  ar fi Marea Mediterană, ea se găsește între Africa și Europa.

De ce marea este sărată?

Apa de mare este sărată pentru că are sare în ea! Sarea este la fel cu cea pe care oamenii o presară pe mâncare. Majoritatea sării din apă vine de pe uscat. Ploaia spală sarea și o transportă în râuri, care la rândul lor o duc în mare.

*Cea mai mare partea a apei de pe Pământ este sărată. Numai o mică parte fiind bună de băut.

Este Marea Roșie într-adevăr roșie?

 

Porțiuni ale Mării Roșii par într-adevăr roșii. Acest lucru se întâmpla datorită milioanelor de plante mici, roșii, numite alge, care cresc în apă. Dacă ajungeți la Marea Roșie, să știți că pielea nu se înroșește din cauza apei.

De ce se temeau cel mai tare marinarii?

 

În timpurile străvechi, marinarii suportau mâncarea proastră, furtunile înspăimântătoare...și atacurile piraților! Pirații străbăteau mările și oceanele căutând corăbii încărcate cu marfuri scumpe. Atunci când găseau o corabie, se urcau la bordul ei, atacau membri echipajului și furau tot ce găseau de valoare pe acea corabie.

 

Din ce este făcut nisipul?

Atunci când privim de aproape nisipul, vedem că el este făcut din mici fragmente de piatră. Ele provin din stânci care au fost fărâmițate de ploi sau de mare. Cochiile sunt sparte de valurile puternice și aduse la mal. 

Ce adâncime are oceanul?

 

Adâncimea oceanului poate ajunge în unele locuri până la 4 kilometri, putând cuprinde de trei ori muntele Ben Nevis, cel mai înalt din Marea Britanie!

Cum arată fundul mării?

Mulți dintre noi credem că fundul mării este neted și plat, dar
s-a dovedit că nu-i așa, cel puțin nu pe toată suprafața lui. Exista aceleași forme de relief ca și pe uscat: munți, câmpii, dealuri.

Toți munții din apă sunt vulcanici. Se spune că ar fi peste 30.000 de munți vulcanici fiind numiți munți oceanici. Vârfurile unor astfel de munti pot ieși la suprafața apei formând insule.

Ce este un recif de corali?

Reciful de corali poate fi asemănat cu un gard viu subacvatic. La prima vedere poate părea mort dar el este viu! Este format din straturi de schelete tari a milioane de animăluțe moarte. Fiecare strat nou se depune peste cel existent alcătuind astfel stânca de coral.

Care este nava care se scufundă cel mai mult?

 

În anul 1960, doi bărbați s-au scufundat aproape 11 kilometri în groapa Marianelor din oceanul Pacific. Au folosit unul dintre primele submersibile, nave extrem de rezistente având numele de Trieste. Drumul până în fundul oceanului a durat aproximativ 5 ore. 

 

Bibliografie

ANITA, G. (2003), Oare de ce...? Marea este sărată, editura Teora

Taguri