Dinozaurii. Știați că...?

Dinozaurii tereștri au disparut acum 65 de milioane de ani. Dispariția dinozaurilor se datorează, conform majorității opiniilor, unei coliziuni a planetei noastre cu un asteroid, eveniment care marchează sfârșitul ultimei perioade a Mezozoicului (Cretacicul) și începutul erei Neozoice (sau Cenozoice).

Păsările sunt considerate ultimele specii de dinozaur existente. Conform unor anumite voci din lumea științifică, și crocodilii aparțin tot clasei dinozaurilor.

Denumirea de “dinozauri” a fost propusă în 1842 de paleontologul englez Richard Owen. Cuvântul provine din limba greacă și înseamnă “reptile (saura) formidabile, extraordinare (deinos)”.

Aproape 75% dintre fosilele de dinozauri descoperite sunt înca neidentificate.

Fosile de dinozauri s-au descoperit pe toate continentele.


Cei mai grei dinozauri cunoscuți aparțin speciei Brachiosaurus brancai . După estimările specialiștilor, pe baza unui schelet descoperit la începutul anilor 1900 în Tanzania, aceste mamifere cântăreau între 30 și 60 de mii de kilograme.

Cele mai lungi fosile descoperite aparțin speciei Diplodocus. Acestea măsoară 27 de metri și au fost descoperite în Wyoming, Statele Unite.

Cei mai înalți dinozauri ar fi putut privi prin geamul dormitorului dvs. situat la etajul 6. Sauroposeidon este numele acestui uriaș dar prezumțiile asupra înalțimii lui se bazează doar pe fragmente de fosile desoperite și nu pe un întreg.

Biologul englez H.G. Seeley a împărțit dinozaurii în două categorii (Ornithischia și Saurischia), după forma oaselor centurii pelviene. Primii aveau oasele pubiene asemănătoare cu cele ale păsărilor, în timp ce la ultimii se apropiau mai mult cu cele ale reptilelor. Totodată, dinozaurii din categoria Ornithischia sunt în totalitate ierbivori iar cei din Saurischia pot fi atat ierbivori (subcategoria Sauropodomorpha) cat și carnivori (subcategoria Theropoda).

În latină, celebrul nume Tyrannosaurus înseamnă “șopârlă tiran/despot”. Aceasta se datorează dimensiunilor impunatoare și comportamentului acestor carnivore.

 

Material preluat de pe site-ul:http://stiati-ca.com/dinozauri-stiati-ca/

Spune-ți părerea

Poți comenta prin intermediul contului de Facebook

Evaluează acest conținut

 
 
 
 
 
 
 
Evaluează
 
 
 
 
 
 
0 Evaluări
0 %
1
5
0