Idei practice pentru pavoazarea sălii de grupă

Cu un buget minim, adică, cu bani de pușculiță cum putem decora sala, așa încât să nu neglijăm aspectul estetic?

Își pun deseori întrebarea cadrele didactice.

Odată cu începerea unui nou an școlar este necesară și amenajarea corepunzătoare a spațiului educativ, o eternă problemă pentru educatoare și învățătoare.

 

Iată câteva idei pentru amenajarea sălii:

 

Decor cu păpuși de lingură de lemn

 

O idee practică ar fi confecționarea de păpuși din lingură de lemn, din mai multe motive. Confecționarea acestor păpuși, pe care le putem numi materiale didactice excepționale, este ieftină. Nu trebuie să facem altceva decât să adunăm niște haine pe care nu le mai folosim, sau să cumpărăm niște eșarfe din magazinele second hand.


Copiilor le place foarte mult să se joace cu aceste păpuși. Într-un colț de povești frumos amenjat nu trece o zi  la grădiniță, ca cei mici să nu se joace un joc de rol cu păpușile din lingură de lemn. Identificându-se cu aceste personaje nu numai că se dezvoltă echilibrat din punct de vedere intelectual, dar și psihic. O simplă păpușă din lingură de lemn îi face pe copii să-și exprime sentimentele, dorințele, frustrările și crează o atmosferă plăcută.

 

Aceste păpuși ușor realizabele, ne pot fi un mare ajutor, atât în amenajarea sălii de grupă, cât și în munca de zi cu zi cu cei mici. Creând câteva personaje de basm (prinț, prințesă, baba cloanță, zână, rege) captăm atenția copiilor, iar ștrengarii învață mai ușor și eficient poeziile și poveștile pe care le planificăm. De dezvoltarea limbajului prin dramatizare nici n-am pomenit încă! 

 

Majoritatea educatoarelor și învățătoarelor înclin să creadă că n-au talent să confecționeze păpuși din lingură de lemn. Ce-i drept nu ne-am născut toți cu harul de a deveni artiști plastici, dar cu puțin ajutor din partea unor specialiști în domeniu, sunt sigură că toate cadrele didactice vor reuși să realizeze aceste păpuși, urmărind doar niște pași simpli. (vezi aici cum să confecționezi o prințesă din lingură de lemn).

 

Decor pentru fereastră

 

Toți cei care lucrează cu copii știu foarte bine cât de mult contează o atmosferă relaxantă și plăcută în sala de grupă pentru a liniști pe cei mici în prima zi de grădiniță. Foarte des se întâmplă ca cei din grupa mică vor să stea în geam, să fie siguri că părinții lor nu au dispărut definitiv. Un decor estetic lipit pe geam poate face minuni:  ușurează socializarea și adaptarea la acest mediu străin, în care se află copilul pentru prima dată în viața lui  și  îi  liniștește pe copii.Pentru grupa mică vă recomand decorurile cu animale. Iată câteva idei descrise pas cu pas și pentru a avea ferestre deosebite în sala de grupă create cu vopsea de sticlă: mielușel, elefant, ursuleț, buburuză etc. Șabloanele de asemenea pot fi descărcate, pentru a vă ușura munca!

 

Decor din plastilină

 

Plastilina este un material nemaipomenit atât pentru a educa, cât și pentru crearea unor ormanente de bun gust. Din magazinele de lucru manual se poate achiziționa o plastilină specială, colorată, care se întărsește la fel ca și lutul.Figurinele modelate din plastilină pot fi folosite ca material didactic pentru captarea atenției,  însușirea unor poezii, cântece cu text și cânt, sau ca temă de activitate practică.Deseori se întâmplă ca noi, cadrele didactice să întâmpinăm greutăți în modelarea figurinelor, ori nu ies bine, ori nu sunt estetice, ori plastilina nu e de calitate, iar cărți de specialitate să ne ajute să ne perfecționăm, rar găsim pe piața românească. Nu e greu totuși, credeți-mă! Trebuie doar să urmați niște pași simpli (vezi cum se modelează o figurină din plastilină) și o să vă dați seama cât de ușor puteți modela.


Încercarea moarte n-are!

Molnár Imola, Institutor I.
Grădinița cu Program Prelungit Nr. 9

Acordă o notă

Media Rating: 4.6/10 (total: 102)

Lasă un comentariu

2 Comentarii

Pagina 1 din 1 1

#2 ALEXE MIHAELA a scris in data de: 22.08.2011 12:35 answer email

super tare ideea cu papusile, dar si figurinele de plastelina, mai ales ca poti adapta modele pt lectii

#1 Liv a scris in data de: 23.09.2010 15:46 answer email

Ma incanta papusile de lemn! Chiar sunt usor de realizat!

Scrie un comentariu


Mai găsiți pe site

Lecții de matematică pentru clasele primare

Literele alfabetului - video

Taguri