Ce sunt negii genitali ?

Negii genitali (sau condiloamele) pot fi protuberanțe mici, plate, de culoarea pielii sau minuscule protuberanțe sub forma unei conopide. La bărbați, negii genitali pot crește pe penis, lângă anus sau între penis și scrot. La femei, negii genitali pot crește pe vulva și în zona perineală, în vagin și pe colul uterin.

Negii genitali variază ca mărime și pot fi chiar atât de mici încât nu-i puteți vedea. Ei pot duce la cancer de col uterin și la alte cancere ano-genitale atât la femei cât și la bărbați și la cancer de penis la bărbați.

Negii genitali sunt cauzați de papilloma virusul uman (HPV). Există multe tipuri de HPV. Nu toate produc negi genitali. La femei, negii apar pe fața exterioară și interioară a vaginului, pe deschiderea acestuia către uter sau în jurul anusului. La bărbați, negii genitali sunt mai puțin frecvenți. Daca există, ei se vad de obicei pe vârful penisului și se pot găsi și pe corpul penisului, pe scrot sau în jurul anusului. Rar, negii genitali se pot dezvolta și în gură sau în gâtul unei persoane care a avut contact sexual oral cu o persona infectată. Negii genitali pot fi mici, de aproximativ 1-2 mm diametru - mai mici decât diametrul unui vârful de pix – sau se pot multiplică formând ciorchini mari.
Negii genitali apar la femei, bărbați și copii.

La femei, virusul care cauzează negi genitali ( virusul papilloma uman sau HPV) poate infecta colul uterin, vaginul, vulva, uretra și zonele ano-genitale. HPV poate cauza modificări anormale la nivelul celulelor din colul uterin. Femeile care sunt infectate cu anumite tipuri de HPV sunt mai susceptibile decât alte femei de a avea un test Babes-Papanicolau anormal. Tipurile de papilom virus care cauzează negi vizibili, de regulă, nu sunt aceleași tipuri care cauzează modificări anormale în celulele colului uterin.
La bărbați, papiloma virusul poate infecta penisul, scrotul, uretra, zona genitală sau anală.

La copii, papiloma virusul poate infecta zona genitală. Orice copil cu negi genitali trebuie să fie evaluat de un cadru medical de specialitate pentru a determina cauza și pentru a lua în calcul un eventual abuz sexual.

Autor: Dr. Roxana Rosca
medic ginecolog
roxana.rosca@emedonline.ro