Cum se diacnostichează sifilisul?

Un diagnostic de sancru (stadiul primar al bolii) se poate pune prin examinarea secrețiilor din ulcerație la microscop. Totuți trebuie utilizat un microscop special (cu câmp întunecat) pentru a vedea distinct microbii de Treponema, sub forma de tirbușon.

Pentru sifilisul secundar și terțiar, diagnosticul se bazează pe teste de sânge care detectează răspunsul imunitar al corpului la microbul Treponema. Un nivel scăzut de anticorpi va fi prezent în sânge timp de luni și ani de zile după ce boala a fost tratată cu succes. Deoarece sifilisul netratat la o femeie gravidă poate infecta și eventual omorî fătul aflat în dezvoltare, toate femeile gravide trebuie să facă testul de sânge pentru depistarea sifilisului. Testele standard de analiză a sângelui pentru sifilis sunt cunoscute sub numele de VDRL (teste ale Laboratorului de Cercetare pentru Boli Venerice) și RPR ( Reagent Plasminogen Rapid). Aceste teste detectează răspunsul corpului la infecție dar nu la microbul Treponema în sine, care cauzează infecția. Aceste teste se numesc teste non-treponemice. Deși testele non-treponemice sunt foarte eficiente în detectarea dovezii infecției, ele pot produce și așa-numitele rezultate fals pozitive pentru sifilis. În consecință, orice test non-treponemic pozitiv trebuie să fie confirmat de un test treponemaic specific pentru microbul care produce sifilisul cum este proba de microhemaglutinare pentru treponema pallidum (MHA-TP) și testul fluorescent de absorbție de anticorpi treponema (FTA-ABS). Aceste teste pentru treponema detectează direct răspunsul corpului la Treponema pallidum .

Pacienții cu sifilis secundar, latent sau terțiar vor avea aproape întotdeauna un VDRL sau RPR pozitiv, precum și un MHA-TP sau FTA-ABS pozitiv. La câteva luni după tratament, testele non-treponemice vor scădea de regulă până la nivele joase sau nedetectabile. Totuși, testele treponemice, de regulă, vor rămâne pozitive pentru tot restul vieții pacientului fie că s-a tratat sau nu de sifilis.

Autor Dr. Roxana Rosca
medic ginecolog
[email protected]
www.emedonline.ro