Care sunt semnele și simptomele sifilisului ?

Sifilisul primar

Sifilisul primar se manifestă după o perioadă de incubație de 10-90 de zile (media este de 21 de zile) cu o iritație primară. În timpul perioadei inițiale de incubație, indivizii sunt asimptomatici. Iritația, denumită sancru, este o ulcerație a pielii, dură și nedureroasă, ce apare într-o zona expusă sexual cum ar fi pe penis, în gura sau in regiunea anală. Uneori sunt prezente multiple ulcerații. Glande inflamate, nedureroase (noduli limfatici) sunt adesea prezente în regiunea sancrului, cum ar fi în zona genitală a persoanelor cu leziuni pe penis. Leziunea primară poate persista timp de 4-6 saptamani și apoi se vindecă spontan numai pentru ca boala să reapară câteva luni mai târziu ca sifilis secundar dacă cel primar nu este tratat.

Sifilisul secundar

Sifilisul secundar este un stadiu sistemic al bolii însemnând că poate implica diverse sisteme de organe ale corpului. Semnele și simptomele sifilisului secundar pot începe la 2-10 săptămâni după ce apare sancrul și pot include :

  • o iritație de culoare roșie sau brun-roșcată, o erupție de mărimea unei monede mici oriunde pe corp inclusiv pe palme și talpi. În zonele umede ale corpului, iritația se transformă în leziuni albicioase late și plate numite condylomata lată
  • febră
  • oboseală și un vag sentiment de disconfort
  • usturimi și mâncărime (prurit)


Plăgi ale mucoasei pot apărea și pe organele genitale și în gură. Un pacient cu sifilis este cel mai contagios cand are sifilis secundar. Alte simptome frecvente în acest stadiu includ durere în gât, indispoziție, pierdere în greutate, anorexie , dureri de cap, inflamații ale meningelui și ganglioni limfatici măriți. Rar apar : o meningită acută care se manifestă la aproximativ 2% din pacienți, hepatita , boala renală , gastrita hipertrofică , proctita , colita ulceroasă , formațiuni rectosigmoidale , artrita , periostita , neurita oftalmică , irita și uveita . Aceste semne și simptome pot dispare în câteva săptămâni sau pot apare și dispare în mod repetat timp de un an.

Sifilisul latent

La unele persoane, stadiul secundar poate fi urmat de o perioadă numită sifilis latent –în care nu este prezent nici un simptom. Semnele și simptomele pot să nu mai revină niciodata sau boala poate progresa catre un stadiu tertiar.

Sifilisul terțiar

Apoi, cu sau fară un stadiu latent, care poate dura 20 de ani sau mai mult, se poate dezvolta stadiul terțiar al bolii.
Sifilisul terțiar este tot un stadiu sistemic al bolii și poate cauza o varietate de probleme în tot corpul inclusiv :

  • o dilatare anormală a vasului care pleacă de la inimă (aortă), ceea ce duce la probleme coronariene ;
  • dezvoltarea de noduli mari ( inflamații) în diferite organe ale corpului ;
  • infecția creierului care conduce la accident vascular cerebral , confuzie mentală , meningită , probleme de simă sau slăbiciune (neurosifilisul) ;
  • implicarea urechilor conducând la surditate

 
Deteriorarea înregistrată de organism în timpul stadiului terțiar al sifilisului este severă și poate fi mortală.
Unele persoane cu sifilis nu au nici un semn al infecției. La alte persoane, semnele pot fi foarte ușoare. Aceste persoane ar putea chiar să nu știe că au sifilis. Dar, chiar dacă nu au semne, sau semnele dispar de la sine, germenii totuși sunt vii. Ei pot cauza serioase probleme de sănătate mulți ani mai târziu.

Autor Dr. Roxana Rosca
medic ginecolog
roxana.rosca@emedonline.ro
www.emedonline.ro