Secția de Artă

Situată la etajul întâi al clădirii Bibliotecii Telekiana, Secția de Artăa Bibliotecii Județene Mureș se află sub emanația unui trecut prin excelență cultural. În cele trei săli de care aceasta dispune, cititorii de astăzi găsesc, pe lângă cărțile de specialitate din domeniile esteticii, artei plastice, muzicii și teatrologiei, albume, dicționare, lexicoane și partituri, existând posibilitatea împrumutului la domiciliu.
Dicționarele și lexicoanele sunt în limbile română, maghiară, engleză și franceză.

Unul dintre aspectele care individualizează Secția de Artă îl constituie bogata sa colectie de înregistrări, pe o gamă largă de suporturi audio, care poate fi audiată prin intermediul unei aparaturi moderne. Vasta colectie de carte și discuri, casete, benzi magnetice, CD-uri, poate satisface exigentele unui public larg, de la iubitorii de Artă și muzică dornici să își lărgească orizontul cultural, și până la specialiștii în domeniu, care pot efectua aici documentări pentru studii aprofundate. În oferta de carte a Sectiei de Artă se numără câteva titluri aparte, printre care: "Hronicul muzicii românești (Epoca străveche, veche și medievală)" și "Studii de etnomuzicologie și bizantinologie", apărute la Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor, "Pagini din istoria muzicii românești" și "Scrisori și documente" de George Breazul.

De asemenea, două volume (facsimil și transcrieri) "Codex Caioni", o culegere în notație de tabulatură pentru orgă, din secolul XVII, ce face parte din colecția "Musicalia Danubiana". Tratate de "Teoria muzicii", "Armonie", "Contrapunct", "Folclor muzical", "Istoria muzicii universale", monografii ale compozitorilor, interpretilor, studii critice, cronici, folclor, albume de pictură universală și autohtonă - sunt doar câteva titluri solicitate în mod frecvent de cititori. În cadrul colecției de discuri, Secția de Artă deține, printre altele, înregistrări rare, apartinând unor ediții restrânse din Fonoteca de Aur a Institutului de Cercetări Etnologice și Dialectologice, sau a Societății Compozitorilor Români. Tot în seria materialelor audio de mare valoare, Secția de Artă pune la dispoziția auditorilor înregistrări celebre, având drept protagoniști interpreți și dirijori de marcă - integrale de opere, integrale de simfonii, concerte, piese de teatru s.a.

Printre discurile-document, considerate adevarate "bijuterii muzicale", iubitorii de folclor se pot delecta cu înregistrările sub titlul "Tarafuri tradiționale românesti" din zona Bucovinei, a Câmpiei Transilvane sau din Ilfov-Vlasca-Teleorman. Aceste înregistrări contin jocuri populare culese din perioada interbelică și pâna în anul 1956. Ultimul disc include și cântece epice, cântece de nuntă, melodii de joc, cântece de dragoste.

Iubitorii de muzică clasică pot alege colecțiile Mozart - Simfoniile complete cu Orchestra Filarmonicii italiene, Concertele pentru pian interpretate de Camerata Academica din Salzburg, sau Beethoven - concerte cu Orchestra Simfonică din Berlin. Cei care îndrăgesc opera pot asculta voci celebre în operele lui Verdi, Puccini, Bizet s.a. Corul Madrigal este prezent în colecția de CD-uri cu piese renascentiste, colinde și piese ale compozitorilor români înaintași.

Secția de Artă detine înregistrări deosebite cu interpreti de mare valoare, ca Dinu Lipatti - Preludii și Corale de Bach, David Oistrah, vioară - Mozart, Emil Gilels, pian - Beethoven, sau Yehudi Menuhin, vioară - Enescu. Pe de altă parte, pretențiile diverse ale publicului auditor pot fi satisfăcute pâna la înregistrări mai putin obișnuite, cum ar fi triluri de păsări sau sunete ale animalelor marine.
Concomitent cu evoluția tehnologiei moderne, Secția de Artă îsi îmbogătește fondul muzical cu o colectie de CD-uri clasificate pe forme și genuri muzicale. Aceste înregistrări de înaltă calitate provin atât de la case de discuri autohtone, cât și din străinatate.

Preocuparea pentru formarea și întretinerea apetitului muzical al publicului tânăr mureșean constituie o altă caracteristică a Sectiei de Artă, materializându-se prin organizarea unor manifestări sub forma de audiții pe tematici diverse, medalioane muzicale, expoziții de pictură, expoziții tematice.
Acestea ar fi doar câteva repere strict informative pentru publicul târgumureșean, care doreste să patrundă în fascinanta lume a muzicii și artei în general.

 

Informațiile sunt preluate de pe pagina www.bjmures.ro

Spune-ți părerea

Poți comenta prin intermediul contului de Facebook

Evaluează acest conținut

 
 
 
 
 
 
 
Evaluează
 
 
 
 
 
 
0 Evaluări
0 %
1
5
0