Poveste cu fișe pentru toată săptămâna

Poveste pentru preșcolari care are ca temă relațiile spațiale, în care se urmărește însușirea noțiunilor în spate/în față, dedesubt/deasupra, sus/jos, înăuntru/afară, aproape/departe, totul într-o poveste pe înțelesul copiilor, cu obicte și personaje familiare. 

Andu și prietenii

Andu este un băiețel de 5 ani care merge cu drag la grădiniță și căruia îi place foarte mult să gătească. El are doi câini, Marta și Pongo cărora le plac foarte mult dulciurile. Vineri este ziua cățelușei Marta și vrea să facă un tort. Cățelușa Marta va împlini șase ani. 

Ziua 1- Luni

Luni Andu intră în bucătărie. Telul, cratița de copt, cuțitul de plastic, castronul, cutia cu zahăr, cutia cu făină, cutia cu cacao și praful de copt sunt înăuntrul dulapului. Andu le scoate afară și le așază pe masă. De asemenea scoate ouăle, sticla cu lapte și untul afară din frigider. 

Textul fișei: Încercuiți  ustensilele dinăuntrul dulapului și ingredientele din afara frigiderului.   Terminați de colorat fișa. 

Descărcați  fișă pentru ziua de luni în format pdf»

Ziua 2 - Marți

Marți, Marta și Pongo dau fuga în bucătărie după Andu. Andu sparge ouăle în castron și le amestecă cu zahăr, lapte, făină, sare și praf de copt. Marta stă în spatele lui Andu, urmărindu-i mișcările gata să-l ajute. Pongo stă de cealaltă parte a mesei, în fața lui Andu și își întinde botul către castron. Andu toarnă aluatul în cratiță și îl coace în cuptor. 

 

Text fișă: Colorați-l pe Pongo cu pete negre și pe Marta în maro. Colorați fișa.

Descărcați fișa pentru ziua de marți în format pdf»

Ziua 3 - Miercuri

Miercuri Andu pregătește crema tortului. Amestecă în castron untul cu cacao și zahăr. Taie blatul în două, întinde crema peste prima jumătate a blatului. Aceasta rămâne dedesubt iar deasupra așază cealaltă jumătate a blatului. Întinde crema și peste jumătatea de deasupra. Marta se urcă în spatele lui Pongo și linge cremă. Andu râde când o vede pe Marta deasupra și pe Pongo dedesubt. 

 

Text fișă: Identificați care este Marta și care este Pongo colorându-i.  Terminați de colorat fișa.

Descărcați fișa didactică pentru ziua de miercuri în format pdf»

Ziua 4 - Joi

Joi Andu topește ciocolată albă și o toarnă într-o formă mare de-a Martei și în două forme mai mici, a lui și a lui Pongo. Marta îi stă la stânga iar Pongo îi stă la dreapta și asistă. Când se răcește ies un Andu din ciocolată și doi  cățeluși din ciocolată. Își așază figurina lui din ciocolată în mijloc, pe tort, pe Marta la stânga și pe Pongo la dreapta. 

 

Text fișă: Identificați care este Marta și care este Pongo desenând steluțe roz pe Marta și steluțe albastre pe Pongo. 

Descărcați fișa didactică pentru ziua de joi în format pdf»

Ziua 5 - Vineri

Vineri Andu așază tortul pe masă în sufragerie. Marta și Pongo înfig șase lumânări în tort și le aprind. Marta suflă în lumânări și le stinge pe cele de aproape, lumânările care sunt mai departe rămân aprinse, așa că Marta îi roagă să sufle cu toții. Astfel reușesc să stingă toate lumânările. Andu taie tortul și mănâncă împreună. La sfârșit Marta și Pongo spală vasele și pun ustensilele la loc în dulap. 

 

Text fișă:Desenați cerculețe roșii la lumânările aflate mai departe pe tort.

Descărcați fișă didactică pentru ziua de vineri în format pdf»

 

Poveste creată de Arina Borz, ilustrație de Ráduly Melinda, artist plastic.