Cum să ne ajutăm copiii să iubească lectura și cărțile?

Copilului dumneavoastră îi place să se uite la televizor, să se joace pe calculator, să navigheze pe internet și să asculte muzică. Nu e nimic rău în toate aceste activități, atât timp cât sunt făcute cu moderație. Celor mai mulți părinți le-ar plăcea să-și vadă copii interesați de activități mai constructive, cum ar fi cititul, dar problema este cum să convingi copilul să deschidă o carte de bunăvoie, de câteva ori pe săptămână.

O metodă foarte bună este să le citiți chiar dumneavoastră copiilor. Astfel pot să învețe să aprecieze cărțile, magia unei povești frumoase, și vor începe să iubească și ei cărțile și cititul.

Mulți copii asociază cititul cu școala și cu temele pentru acasă. Totuși, dumneavoastră trebuie să le arătați că o carte poate fi o aventură palpitantă, o adevărată plăcere, și că imaginația îi va purta pe tărâmuri necunoscute, unde vor întâlni personaje noi și situații spectaculoase.

”¢ Creați un moment special pentru citit: după cină, înainte de culcare. Fixarea unei rutine creează o așteptare și le spune copiilor că și pentru dumneavoastră este un moment special, pe care îl petreceți împreună în fiecare zi.
”¢ Începeți de la copertă, citind titlul și numele autorului și al ilustratorului. Întrebați-i despre ce cred ei că este cartea. Discutați pe marginea ilustrațiilor. Întrebați-i ce cred că se întâmplă mai departe. Încurajați copiii să se implice pe măsură ce citiți, să pună întrebări, să facă remarci, să ghicească ce se va întâmpla mai departe. Dați-le voie să vă întrerupă și să participe activ.
”¢ Schimbați tonul vocii și viteza cu care citiți în funcție de evoluția povestirii. Subliniați cuvinte, reprezentați sentimentele personajelor prin mimică și gesturi.
”¢ Cel mai important este să vă simțiți bine împreună. Să râdeți împreună, să fie un timp plăcut petrecut împreună. Lăsați-vă imaginația să zboare pe măsură ce citiți împreună povești minunate.
”¢ Nu vă feriți să citiți aceeași carte de mai multe ori. Copiilor le place familiaritatea unei povești pe care o știu deja. Recitiți cărțile favorite și, în același timp, introduceți mereu cărți noi. Este loc suficient în inima și mintea copilului dumneavoastră pentru toate.
”¢ Începeți de la vârste mici, cu cărți cu ilustrații simple, citindu-le zilnic. Lăsați cărțile la îndemâna copiilor, puneți-i pe copiii mai mari să le citească celor mici cu voce tare, în timp ce vă vedeți de treburi prin casă.
”¢ Mergeți împreună cu copiii la librărie sau la bibliotecă și alegeți împreună cărțile. Alegeți cărți care vă plac și dumneavoastră și încercați să le oferiți varietate celor mici.
 ”¢ Fiți un exemplu pentru copiii dumneavoastră: citiți și vorbiți despre ceea ce citiți. Oferiți cărți drept cadouri, dați-le copiilor de înțeles că pentru dumneavoastră cărțile sunt un lucru deosebit.

Articol trimis de Editura Cartea Copiilor pentru portalul Educație în Mureș

Lasă un comentariu

Scrie un comentariu


Taguri