10 motive pentru care Finlanda are cel mai bun sistem școlar din lume

inlanda are cel mai bun sistem școlar din lume

Deși este aproape imposibil să spunem că școlile unei singure națiuni sunt cele mai bune din lume, faptul că o țară se prezintă cu rezultate extrem de bune în mod constant la examenele Programului de Evaluare Internațională a Studenților (PISA), la matematică, citire și științe, poate fi o surpriză pentru mulți. Finlanda, o națiune mică de 5,5 milioane de oameni, asigură  în mod consecvent primele 5 locuri la fiecare categorie, devenind astfel vârful educațional din Europa și unul dintre cele mai puternice din lume. (Singapore, Japonia și Coreea de Sud sunt, de asemenea, concurenți puternici, iar China nu și-a consolidat rezultatele la cel mai recent test). Finlanda?! Cum așa?!

 

Această performanță puternică a determinat mulți educatori să examineze școlile din Finlanda pentru a încerca să discearnă „ingredientul secret”. Un articol subliniază surpriza, interesul și, da, invidia multora din întreaga lume față de performanța puternică a elevilor finlandezi, întrebând „De ce o țară de dimensiunea statului New Mexico bate SUA în performanță academică?”.

 

Mai jos, menționăm primele zece motive pentru care sistemul școlar finlandez produce rezultate excelente.

 

10. Copiii primesc un start puternic

Unul dintre motivele pentru care școlile finlandeze sunt capabile de rezultate atât de bune este faptul că în Finlanda copiii vin la școală cu o bază solidă. Guvernul finlandez are numeroase programe de sprijin pentru familii, începând cu faimoasa „baby box”, oferită gratuit tuturor femeilor însărcinate din Finlanda, care conține haine, cărți și alte bunuri utile pentru bebeluși în primul an. Noilor părinți li se oferă ocazii ample de a-și forma o conexiune profundă cu copiii lor; mamele primesc 4 luni de concediu de maternitate plătit, și există o perioadă suplimentară de 6 luni de concediu disponibilă pentru mame sau tați, de asemenea, cu plata integrală. În cazul în care părinții aleg creșa, guvernul subvenționează facilități cu un personal foarte instruit (educatotoarele de creșă au diplome de licență), cu asistență pentru familii bazată pe venit; costul maxim per copil este de 4.000 USD pe an. Programul preșcolar de zi este gratuit și de înaltă calitate și este utilizat de majoritatea părinților finlandezi, ceea ce înseamnă că atunci când copiii încep școala la vârsta de 7 ani ei vin cu o bază solidă. Un oficial educațional finlandez explică: „Considerăm că este dreptul fiecărui copil să primească educație timpurie și preșcolară. Nu este vorba despre un loc unde să lăsațí copilul în timp ce lucrați. Este un loc unde copilul dumneavoastră va putea să se joace, să învețe și să-și facă prieteni”.

 

9. Profesori excelenți cu pregătire vastă

În Finlanda, ocupația de profesor este privită ca fiind o carieră de dorit; profesorii sunt considerați a fi la egalitate cu alți profesioniști, cum ar fi avocații și medicii. O diplomă de masterat bazată pe cercetare (pe deplin plătită de guvernul finlandez) este o condiție prealabilă pentru o poziție didactică, iar competiția pentru acceptarea în programele de top de predare poate fi acerbă. Un profesor raportează că, în 2012, Universitatea din Helsinki a primit peste 2.300 de cereri pentru cele 120 de locuri din programul său de formare a personalului didactic primar. Cerința pentru o diplomă de master este aceea că profesorii finlandezi au, în general, între 5 și 7,5 ani de pregătire educațională pentru rolurile lor înainte de a fi responsabili pentru conducerea propriei săli de clasă. Deoarece cadrele didactice s-au angajat într-o pregătire intensă pentru rolurile lor, acestea sunt mai predispuse să considere învățământul ca fiind o profesie pe viață, iar societatea finlandeză acordă profesorilor o poziție de respect și de prestigiu, lucru care le permite să-și facă treaba mai eficient.

 

8. Niveluri înalte ale autonomiei profesorilor

Având o forță de predare compusă din cei mai buni și cei mai străluciți, educați pe scară largă pentru rolurile lor, este mai ușor pentru guvernul finlandez (și pentru societate) să acorde profesorilor o mai mare autonomie în sălile de clasă. Profesorii au o libertate mare în a testa abordările inovatoare ale instruirii, cum ar fi dezvoltarea unui curriculum de „matematică în aer liber” sau parteneriatul cu alți profesori pentru a angaja o structură didactică bazată pe echipă.

 

În comparație cu profesorii din alte țări, cum ar fi Statele Unite, profesorii finlandezi petrec, în general, mai puțin timp în clasă decât colegii lor străini. În timp ce un profesor de învățământ secundar din SUA petrece 1.080 ore de predare pe parcursul unui an școlar de 180 de zile, un profesor finlandez de învățământ secundar petrece aproximativ 600 ore de predare în aceeași perioadă. Acest timp suplimentar oferă profesorilor finlandezi mai mult timp pentru a dezvolta noi strategii de predare, de a evalua în mod individual, și de a răspunde nevoilor de învățare ale elevilor lor.

 

În același timp, Finlanda are un curriculum național foarte scurt: obiectivele matematice naționale pentru clasele 1-9 ocupă doar 10 pagini. Majoritatea deciziilor curriculare se fac pe plan local, de către profesori și directori, iar profesorii și elevii sunt evaluați în mod holistic, de către colegii și directorii lor. În general, profesorii finlandezi primesc mai multă libertate decât majoritatea profesorilor din întreaga lume, în ceea ce privește conținutul lor de instruire și modul în care aceasta este livrată.

 

7. Fonduri ample pentru a ajuta elevii slabi să recupereze

Unii critici ai aplicabilității largi a strategiilor educaționale din Finlanda indică către populația relativ omogenă din Finlanda și către lipsa altor probleme cu care elevii să se confrunte la școală. În unele privințe au dreptate; rețeaua de siguranță generoasă a Finlandei înseamnă că nici cei mai săraci copii din Finlanda nu sunt supuși anumitor constrângeri ale sărăciei -  aproape toți copiii finlandezi au acces la alimente, locuințe și îngrijiri medicale adecvate. Cu toate acestea, populația Finlandei este din ce în ce mai diversă (4% născuți în străinătate începând din 2011), cu unele școli la care mai mult de 50% dintre copii sunt imigranți și școlile finlandeze au performanțe mai bune decât vecinele nordice cu valori demografice similare.

 

Unul dintre factorii care ajută școlile finlandeze să funcționeze atât de bine este accentul pus la nivel național în ceea ce privește egalitatea atât între școli, cât și în rândul elevilor. Când elevii se străduiesc, statul este rapid în a le oferi resurse pentru a-i ajuta să recupereze, un obiectiv pe care și profesorii îl adoptă. Așa cum un profesor finlandez a cărui școală servește preponderent elevi imigranți ridică problema: „Copiii din familii bogate, cu multă educație, pot fi învățați și de profesori proști. Noi încercăm să ajutăm elevii slabi. Acest lucru se reflectă profund în gândirea noastră”.

 

Aproape 30% din copiii finlandezi primesc un fel de ajutor suplimentar înainte de liceu. Școlile care deservesc populațiile cu nevoi mari (cum ar fi mulți elevi ESL) beneficiază de fonduri suplimentare de „discriminare pozitivă” pentru profesori și consilieri suplimentari. Scopul este de a educa toți copiii, chiar și cei cu nevoi speciale, în aceleași clase tradiționale (unii elevi ESL pot fi inițial învățați în clase de imersiune temporară, iar elevii cu dizabilități excepționale pot primi educație în afara sălilor de clasă). Sălile de clasă nu sunt urmărite sau sortate după nivelul de capacitate, ceea ce contribuie la asigurarea faptului că standardele și așteptările elevilor sunt ridicate în toate sălile de clasă și că toți profesorii sunt pregătiți să lucreze pentru a ajuta elevii care se străduiesc să ajungă la nivelul colegilor de clasă. Acest accent pe egalitate dă roade; un studiu recent a constatat că Finlanda a avut cea mai mică diferență dintre cei mai slabi și cei mai puternici elevi ai săi.

 

6. Profesorii nu predau pentru test (pentru că nu există vreun test)

În ciuda faptului că, în Finlanda, copiii obțin în mod obișnuit cele mai bune scoruri la testele internaționale de matematică și citire, testările standardizate nu fac parte din sistemul educațional finlandez. Singurul test standardizat mandatat pentru elevii finlandezi se face la sfârșitul liceului.  Înainte de acesta, pot exista teste la nivel regional, dar rezultatele nu sunt făcute publice și nu sunt subliniate de către profesori, școli, părinți sau mass-media. Lipsa accentului pe teste standardizate înseamnă că profesorii finlandezi au o mare flexibilitate în modul în care își structurează lecțiile (adică un profesor de școală elementară poate să se concentreze într-o anumită săptămână în primul rând asupra științei, în cazul în care copiii manifestă mai mult interes față de acest subiect) și au libertatea de a evalua progresul elevilor lor folosind metode mai personalizate. Când discutăm regimurile de testare în stil american și ideea de a folosi rezultatele testării standardizate pentru a evalua profesorii, un director finlandez descrie modul în care această idee este anatema față de cultura educațională finlandeză, adăugând: „Dacă măsurați doar statisticile, vă lipsește aspectul uman”. Un oficial din cadrul Ministerului Educației minimalizează chiar și succesul elevilor din Finlanda la testele internaționale, spunând: „Nu suntem foarte interesați [de rezultatele testului]. Acest lucru nu reprezintă ceea ce suntem”.

 

5. Copiii încep școala târziu

Acesta poate părea contraintuitiv - cum poate mai puțină școală să producă rezultate educaționale mai bune? Finlanda demonstrează că este posibil - copiii din Finlanda nu încep școala până la vârsta de 7 ani (deși, la nivel aproape global, educația școlară trebuie începută la vârsta de 6 ani). 

 

În mod evident, ofertele subvenționate, de calitate superioară, de creșă și de grădiniță înseamnă că, deși copiii finlandezi încep școala târziu, ei încep învățarea și pregătirea pentru școală în mod informal mult mai devreme. Cu toate acestea, înainte de vârsta de 7 ani, accentul se pune pe învățarea prin experiență, prin joc și mișcare. Cu excepția cazului în care copiii manifestă interes și dorință, nu se așteaptă să învețe să citească în grădiniță, o abordare susținută de cercetări care arată o lipsă de beneficii pe termen lung pentru copiii care sunt învățați să citească în grădiniță.

 

Un director finlandez afirmă că această abordare relaxată a învățării reprezintă o potrivire mai bună pentru nevoile și abilitățile celor mai tineri elevi, spunând: „Nu ne grăbim. Copiii învață mai bine atunci când sunt gata. De ce să-i stresăm?”. Copiii sunt mai fericiți și, pentru că toate școlile finlandeze împărtășesc această filosofie, părinții finlandezi nu sunt îngrijorați dacă uneori copiii lor se află în spatele colegilor lor în ceea ce privește dobândirea de competențe.

 

4. Bucuria și jocul fac parte din programă

Arja-Sisko Holappa, consilier pentru Consiliul Național Finlandez pentru Educație, scoate în evidență importanța pe care școlile finlandeze o plasează plăcerii copiilor de a învăța, subliniind: „Există o veche vorbă finlandeză. Lucrurile pe care le învățați fără bucurie le veți uita cu ușurință”. În conformitate cu această filozofie, fiecare școală finlandeză are o echipă de bunăstare dedicată promovării fericirii copiilor în școală. Pe lângă orele standard de limbă, matematică și știință, copiii frecventează o gamă largă de ore suplimentare ca limba a doua, educație fizică, arte și meserii, etică și muzică. Între ore, copiii sunt trimiși afară pentru 15 minute de joc liber, de câte patru ori pe zi, indiferent de vreme. Cadrele didactice și părinții finlandezi consideră aceste plimbări neorganizate ca fiind o parte necesară a procesului de învățare.

 

Accentul pe bucurie se extinde dincolo de sala de clasă. În timp, volumul temelor variază în funcție de profesor, copiii finlandezi au, în general, mai puține teme decât colegii lor din alte țări dezvoltate, ceea ce le oferă mai mult timp pentru joacă și bucurie, acasă și la școală.

 

3. Toată lumea merge la școala publică

Unul dintre cele mai neobișnuite și, s-ar putea spune, unul dintre cele mai uitate aspecte ale sistemului școlar finlandez, este frecventarea aproape unanimă a școlilor publice. Există foarte puține școli independente în Finlanda - chiar și acestea sunt finanțate din fonduri publice - și sunt interzise taxele de școlarizare. Pasi Sahlberg, un oficial finlandez al Ministerului Educației și autor al „Lecții finlandeze: Ce poate învăța lumea din schimbările educaționale din Finlanda?” subliniază acest factor, precum și tendința culturală finlandeză de a valorifica cooperarea în fața concurenței, fiind unul dintre motivele pentru care școlile din Finlanda sunt atât de puternice.

 

În Finlanda, toată lumea este investită în succesul și calitatea școlilor publice ale națiunii. Ceva care funcționează bine la o școală este rapid împărțit cu ceilalți, astfel încât cele mai bune practici să ajungă la fiecare student, deoarece școlile nu se consideră a fi în competiție pentru elevi sau scoruri de testare. Practic, nu există nicio modalitate de a renunța cu adevărat la sistemul școlar public din Finlanda, astfel încât toată lumea este investită în egală măsură în calitatea școlilor (spre deosebire de multe țări dezvoltate, unde școlile publice concurează cu școlile private pentru elevi, profesori și finanțare).

 

2. Copiii finlandezi au un viitor luminos, adaptat la forțele și interesele lor

Sistemul școlar finlandez este extrem de bun pentru a asigura elevilor educație liceală completă; 93% dintre elevii finlandezi sunt absolvenți ai unei școli profesionale sau ai unui liceu, o rată semnificativ mai mare decât cea a multor țări dezvoltate. La vârsta de 16 ani, copiii finlandezi, care au fost în aceleași „școli multilaterale” de la vârsta de 7 ani, au posibilitatea de a continua programele de învățământ profesional, care îi pregătesc pentru a lucra în domeniul construcțiilor, al sănătății, în restaurante și în birouri, precum și pentru intrarea într-un institut politehnic sau pentru urmarea unui program academic care îi va pregăti pentru universitate. Aproximativ 43% dintre elevi aleg calea vocațională. Elevii finlandezi care absolvă liceul știu că statul va plăti pentru toată educația lor postliceală la una dintre cele 8 universități naționale din Finlanda (sau la un institut politehnic pentru absolvenții vocaționali). 66% din finlandezi își continuă învățământul superior, una dintre cele mai mari rate din UE.

 

1. Egalitatea dintre școli

Așa cum a arătat această listă de motive, conceptul de egalitate, important de multă vreme în cultura finlandeză, este unul dintre motivele principale pentru care școlile au succes atât de mare. Dar ideea de egalitate în cadrul sistemului școlar finlandez merge cu mult dincolo de faptul că toți copiii au un început bun în viață și lucrează în mod energic pentru a ajuta elevii mai slabi să recupereze. Asta  înseamnă nu numai minimizarea diferențelor dintre elevi, ci și minimizarea diferențelor dintre școli, asigurându-se că toate școlile din Finlanda sunt la fel de puternice.

 

De ce este important ca școlile finlandeze să ofere astfel de rezultate și resurse educaționale similare? Pentru că împiedică ideea de alegere a unei școli - atunci când părinții, administratorii și profesorii se concentrează asupra școlilor performante, ceea ce atrage resursele către școlile „bune” și creează o „spirală a morții” pentru școlile mai slabe, care pierd resurse, inclusiv elevi, deoarece părinții caută opțiuni mai bune pentru copiii lor, iar cei mai buni profesori „fug” la programe cu mai multe resurse. Un expert în educația finlandeză compară alegerea școlii în SUA cu cea din Finlanda, spunând că în Statele Unite, școlile sunt „aceeași idee de piață ... Școlile sunt ca un magazin de unde părinții pot cumpăra orice vor. În Finlanda, părinții pot alege și ei. Dar opțiunile conțin același lucru”.

 

Datorită acestei idei de egalitate, toată lumea este stimulată să promoveze îmbunătățirile generale ale sistemului educațional, mai degrabă decât să vadă îmbunătățirea școlară ca un joc cu miză mică, în care școlile concurează pentru a fi cele mai bune. De asemenea, înseamnă că și în zonele dezavantajate din punct de vedere socio-economic, unde școlile din multe alte țări sunt mai slabe, școlile din Finlanda își servesc elevii la fel de bine ca cele din zonele bogate ale țării.

 

Sursa: http://www.toptenz.net/10-reasons-finland-worlds-best-school-system.php

Spune-ți părerea

Poți comenta prin intermediul contului de Facebook

Taguri