Prevenirea furturilor de și din autoturisme

Fii întotdeauna cu un pas înaintea infractorilor:

 • Parcați autoturismul în locuri special amenajate, iluminate și, eventual, supravegheate, verificând sistemele de închidere; cuplați alarma și verificați dacă roata de rezervă și portbagajul sunt asigurate corespunzător;
 • Nu lăsați niciodată cheile în contact și asigurați autoturismul chiar dacă lipsiți din el doar câteva minute;
 • Nu lăsați la vedere, în interiorul mașinii, obiecte de valoare (genți, poșete, borsete, îmbrăcăminte, casetofoane auto, camere video, telefoane mobile etc.). Acestea vot tenta hoții să vă spargă vehiculul.
 • Evitați să păstrați în autoturism acte de identitate, permis de conducere, documente de înmatriculare a mașinii, documentele firmei, cărți de credit, ordine de plată  sau orice alte înscrisuri de valoare;
 • Bicicletele și motoretele nesupravegheate asigurați-le prin legare de suporții special amenajați, de stâlpi, pomi etc.
 • Închideți complet geamurile când părăsiți autoturismul, chiar pentru scurt timp. Un geam lăsat ușor întredeschis vă poate da peste cap toate precauțiile folosite.
 • Montați un sistem de alarmă antifurt, de cele mai multe ori costă mai puțin decât paguba suferită în urma unui furt.
 • Folosiți un sistem de blocare a volanului și pedalelor sau un întrerupător electric general montat într-un loc ascuns.
 • Nu vă adresați, pentru repararea mașinii, unor meseriași ocazionali necunoscuți sau atelierelor neautorizate (se pot face mulaje după chei sau puteți rămâne fără componente care funcționau foarte bine).
 • Nu lăsați niciodată cheile în contact, indiferent de marca mașinii dvs.!  Nu împrumutați mașina decât persoanelor în care aveți deplină încredere!
 • Achiziționând componente de autoturisme de la persoane necunoscute și la prețuri derizorii, încurajați hoții și spărgătorii. Următoarea victimă ați putea fi chiar dumneavoastră!!!
 • Dacă aveți o singură cheie pentru portiere, portbagaj și rezervor, schimbați-le pe toate în cazul dispariției bușonului de la rezervor!
  Supravegheați automobilul în perimetrul stațiilor de benzină, pe timpul achitării comenzii, în condițiile în care portierele sunt lăsate neasigurate, iar geamurile deschise.
 • Inscripționați numărul de înmatriculare al autoturismului pe obiecte ușor demontabile (casetofoane, baterii etc.). Acestea vor fi mai dificil de vândut la mâna a doua.

 

NU UITAȚI !!!

Spărgătorii vor profita de fiecare clipă care o manifestați prin neglijența în ceea ce privește siguranța autoturismului dumneavoastră, dar mai mult interes în protecția bunurilor ce le dețineți, vă scutește de neplăceri.

IMPORTANT!!!

Păstrați acasă actele și o fotografie a autovehiculului! În cazul când veți fi victima unui furt auto, aceste documente sunt extrem de utile poliției pentru căutarea și regăsirea rapidă a acestuia - inclusiv prin intermediul internetului.

ATENȚIE!!!

Dacă auziți un sistem de alarmă, nu treceți nepăsător mai departe.  Gândiți-vă că ar putea fi autoturismul dvs!
Nu folosiți „autostopul”, iar conducătorii auto să evite transportul persoanelor „de ocazie”!
În cazul în care constatați că s-a comis un furt, nu umblați în mașină ( puteți distruge urmele), ci sesizați Poliția!
Nu rămâneți indiferenți dacă observați persoane suspecte la alte autoturisme!

Nu fiți indiferenți la ce se întâmplă în jurul dumneavoastră, alăturați-vă POLIȚIEI în lupta împotriva infractorilor!!!

112- MEREU LA DISPOZIȚIA DUMNEAVOASTRĂ!!

Material trimis de Inspectoratul de Poliție al Județului Mureș, Compartimentul de Analiză și Prevenire a  Criminalității

Spune-ți părerea

Poți comenta prin intermediul contului de Facebook