Cu sau fără colac ?

Multe familii își petrec concediul la mare, la ștrand și mai nou la aqua parcuri. Înainte de a pleca în excursie, părinții conștiincioși achiziționează pentru odraslele lor diverse accesorii pentru înot, dar nu toate produsele disponibile în magazinele de sport, ajută la dezvoltarea armonică a copiilor. Zilele trecute am vizitat-o pe antrenoarea de înot de la Clubul Sportiv Școlar Mureș, doamna Kerekes Éva, care ne-a dat sfaturi valoroase în cea ce privește echipamentul potrivit pentru învățarea înotului.  

Colacul
 
Colacul este primul accesoriu cumpărat de cei mai mulți părinți, care plănuiesc să-și ducă copiii la ștrand. Acesta ține pe cei mici la suprafață, împiedicându-i să aibă o poziție naturală în apă. De la 1 la 3 ani, perioadă numită de specialiști „ adaptare în mediul acvatic”, folosirea colacului nu constituie o problemă. De 3 ani în sus, însă, colacul nu este recomandat, face mai mult rău, decât bine, ne avertizează antrenorii de înot.

Aripioarele gonflabile

În cazul în care suntem nevoiți să alegem între colac și aripioarele gonflabile, neavând curajul să lăsăm copilul să înoate fără nici un accesoriu, achiziționarea aripioarelor va fi varianta cea mai potrivită. Colacul învață pe copii să stea într-o poziție verticală în apă în contrast cu aripioarele gonflabile, care permit o poziție mai naturală în mediul acvatic, oferind înotătorului un spațiu mai mare de mișcare. Micuții își mișcă mai ușor mâinile și picioarele, astfel adaptarea la apă e mult mai eficientă.
 
Copiii sub 6 ani pot folosi aripioarele, dar e bine să-i încurajăm să se descurce singuri în bazin. Găsirea echilibrului în apă este elementul de bază în însușirea înotului. Găsirea soluției optime nu e un lucru ușor pentru părinți, dar e important să-și motiveze copiii să se simtă bine în bazin fără accesorii speciale, să facă sărituri în apă fără frică, și să revină la suprafață fără probleme. De reținut: niciodată să nu avem așteptări ce depășesc capacitățile copilului!

Mingea de plajă

Cumpărarea unei mingi de plajă e o investiție bună. Ajută la adaptarea copiilor în mediul acvatic, transformând jocul într-o experiență de neuitat. Atenție! Copiii mici trebuie supravegheați! Să fim în apropiere cazul în care s-ar scufunda!

Echipamentul de scafandru

Echipamentul de scafandru are avantaje și dezavantaje, ne atrag atenția antrenorii de înot. Nu recomandă copiilor sub 3 ani, dar cei mai mari, care se simt în siguranță în apă, pot încerca o mică scufundare, desigur, supravegheați.
 
Labele pentru înot, masca de scafandru și tubul de respirat pot fi eficiente pentru excursiile familiale la mare sau la ștrand. Dacă vrem să facem „scufundări” la mare, e bine ca valurile să nu fie prea mari și copilul să nu se scufunde prea adânc. În urma unei experiențe mai puțin plăcute (valul trântește copilul, sau îi intră apa în ochi, în nas, etc.) copilul poate suferi o traumă, ajungând ca adult să simtă un discomfort puternic cea ce privește apa adâncă. 
 
Scufundarea întărește relația copilului cu mediul acvatic fiind punctul culminant al excursiei. Cei mici își închid ochii din instinct în momentul, în care ajung sub apă, deoarece au impresia că acesta le-ar deranja vederea. Masca de scafandru permite vizibilitatea sub apă, fără ca apa să incomodeze vederea, astfel copilul va efectua fără reținere exercițiile cerute de anternor la cursul de inițiere. E important în schimb, ca părinții să nu-și încurajeze copiii să folosească masca de scafandru drept ochelari de înot. Inspirația corectă în apă se face prin gură, iar expirația prin nas, lent și constant. Dezavantajul măștii de scafandru este, că acoperă atât ochii cât și nasul, împiedicând  însușirea respirației corecte.

Scufundarea cu echipamentul de scafandru trebuie văzută ca pe un joc interesant, dar pentru adaptarea eficientă la apă este necesar și o pereche de ochelari de înot de calitate, care să dea o senzație de confort în timpul înotului.

Ochelarii de înot

Ochelarii de înot sunt indispensabili pentru înot. Ei acoperă doar ochii, nu și nasul, permițând astfel respirația eficientă în apă. Pot fi procurați din magazinele de sport și trebuie sa fie concepuți  special pentru copii. Aceștia, de regulă, sunt mai colorați, au diverse modele, și sunt de mărimi mai mici decât cei pentru adulți.

Ochelarii de înot de calitate se lipesc pe obraz mai mult de 10 secunde, asemeni unor ventuze,  fără să-i prindem cu benzile de cauciuc pe după cap. Nu se aburesc, deoarece lentilele sunt acoperite  cu o peliculă specială, care nu permite formarea condensului în interiorul acestora. Se recomandă aplicarea ochelarilor pe fața uscată.  La achiziționare, e bine să ne asigurăm ca garniturile să fie bine lipite de lentile!  

N-are nici un rost să cumpărăm ochelarii cei mai scumpi, deoarece copiii mici își pierd des lucrurile. În schimb să avem grijă, ca ochelarii de înot să se potrivească pe fața copilului, să nu jeneze și să nu provoace escoriații.

Pluta

Antrenorii de înot nu recomandă folosirea plutei sub 3 ani, deoarece copilul la vârsta aceasta nu se poate întinde pe apă, și nici coordonarea între mâini-picioare nu e dezvoltată îndeajuns, astfel încât să  folosească eficient acest accesoriu. Peste 6 ani, în cazul în care copilul și-a găsit echilibrul în apă, merită încercarea. Folosirea plutei presupune o poziție orizontală pe apă, unde brațele și picioarele sunt întinse și ușor apropiate. E o poziție complexă, dar extrem de eficientă în însușirea corectă a înotului. 

Articol scris de Molnár Imola