Administrarea antibioticelor pentru tratarea infecțiilor de urechi

Infecția de ureche, numită și otită medie este o inflamare sau o infecție a urechii mijlocii. Otita medie apare de obicei în timpul unei răceli sau a unei infecții respiratorii acute. Aproape toți copiii au cel puțin o infecție de ureche până la vârsta de 7 ani.

Informațiile de mai jos vă vor ajuta să înțelegeți mai bine variantele care vă stau la îndemână, fie că luați parte la procesul decizional sau vă bazați pe sugestiile doctorului.

Factori cheie în procesul decizional

Noile studii medicale au schimbat modalitățile prin care doctorii tratează infecțiile de urechi. Aveți în vedere următoarele aspecte în decizia dumneavoastră de a folosi sau nu antibiotice:

 1. Doctorul dumneavoastră vă poate sugera să așteptați 48 de ore înainte să îl tratați pe copil cu antibiotice deoarece majoritatea infecțiilor de urechi se vindecă de la sine.
 2. Un studiu a arătat ca metoda “aștepți să vezi ce se întâmplă” a redus folosirea antibioticelor cu 76%. Majoritatea părinților au fost satisfăcuți de rezultate.
 3. Dacă după o perioadă de 48 de ore starea copilului nu s-a îmbunătățit și se cere utilizarea antibioticelor, poate fi posibil să trebuiască să mai așteptați cel puțin 48 de ore pentru ca acestea să își facă efectul.
 4. Doctorul vă poate prescrie antibioticele imediat:
  1. Când copilul este mai mic de 2 ani, pentru că riscul de complicații este foarte mare la copiii mici.
  2. Când copilul este foarte bolnav, de exemplu când este deschidratat sau când are febră mai mare de 38,89 grade.
  3. Când copilul are alte probleme de sănătate sau infecții repetate ce îi pot provoca complicații provenind de la infecția de ureche.

Alegerea antibioticelor

Motive pentru a administra copilului antibiotice

 1. 20% din infecțiile de urechi nu se vindecă fără tratament cu antibiotice.Puteți preveni apariția riscului unor alte complicații precum probleme de auz sau mastoidita (rar),
 2. puteți ameliora durerea deși nu în totalitate,
 3. analgezicele sunt foarte bune pentru durerea de ureche,
 4. chiar dacă așteptați de la 48 la 72 de ore pentru a vedea dacă se vindecă, copilul poate avea totuși nevoie de antibiotice și durează încă 48-72 de ore pentru ca medicamentul să își facă efectul,
 5. nu vreți să întârziați tratamentul.

Motive pentru a nu administra copilului antibiotice

 1. 80% din cazurile de infecție de urechi se vindecă fără antibiotice,
 2. îi dați copilului antibiotice numai atunci când considerați că este strict necesar deoarece nu vreți ca el să devină imun la aceste medicamente,
 3. doriți să preveniți efectele secundare ale antibioticelor, precum diareea, vomitatul și erupțiile de piele,
 4. antibioticele pot fi scumpe,
 5. copilul dumneavoastră este alergic la antibiotice.

Articol preluat de pe www.gradinite.com