
Modalități de a face prezența zilnică la grădiniță în mod interactiv
Sticluța magică și biluțele din sticlă
Materiale necesare: o sticlă colorată decorativă, biluțe din sticlă
În noul curriculum preșcolar este inclus întâlnirea de dimineață, în cadrul căruia se face prezența zilnică la grădiniță. Fiecare educatoare conștiincioasă încearcă să facă cât mai interesant acest moment al zilei, nu neapărat nou în educația tradițională.
Iată câteva idei pentru a face prezența în mod interactiv.
Cumpărăm câte o biluță din sticlă fiecărui copil din grupă. Golim biluțele din sticlă într-un coș mai mare. Îi rugăm pe copii, să-și caute biluța. Identificăm copiii, ale căror biluțele rămân în coș, ei sunt cei care lipsesc. Biluțele celor prezenți le punem înapoi în sticla decorativă.

Coșulețul cu inimioare
Materiale necesare: hârtie colorată, bețișoare, lipici,
Coșulețul cu inimioare poate fi o idee practică de a face prezența la grădiniță.
Ideea este simplu de realizat. Decupăm atâtea inimioare, câți copii avem în grupă, și le individualizăm, lipind pe ele semne diferite. Lipim inimioarele pe bețe (frigărui) și le aranjăm frumos într-un coșuleț.
La întâlnirea de dimineață îi îndemnăm pe copii să ghicească cine lipsește. Inimioarele copiilor care nu sunt prezenți, le punem separat.

Stupul și albinele
Materiale necesare: hârtie, cartonașe, lipici, cleme
Această idee poate fi integrată cu ușurință în educația de zi cu zi. Pur și simplu desenăm pe un carton un stup și o floricică. Lipim atâtea cleme pe stup, câți copii avem în grupă.
Îi îndemnăm pe copii să deseneze câte o albinuță . Decupăm albinuțele desenate și le prindem cu cleme pe stup. Lipim câteva cleme și pe floricică.
La întâlnirea de dimineață îi îndemnăm pe copii să ghicească cine este prezent în grupă. Cei prezenți rămân în stup, iar semnele celor care lipsesc le lipim pe floricică. E o modalitate nouă de aplicarea curriculumului.

Covorul magic
Materiale necesare: un fular colorat prins pe perete, cleme
Educația, după noul curriculum, nu începe fără prezența zilnică. O putem face și cu ajutorul unui covor magic.
Prindem fularul pe unul dintre pereții sălii de grupă. Lipim pe el niște cleme. Decupăm câte un semn pentru fiecare copil. Poate să fie din hârtie, dar arată mai bine, dacă optăm pentru semne personalizate confecționate din materiale naturale.
La prezența zilnică, îi întrebăm pe copii „cine călătorește azi pe covorul magic?” Le luăm de pe covorul magic semnele copiilor care lipsesc, lăsându-le numai pe ale celor, care sunt prezenți.

Desenul meu
Materiale necesare: un desen de la fiecare copil, săculeț fermecat, un mic panou pentru desene
Îi îndemnăm pe copii să deseneze animalul lor preferat. Toate desenele le adunăm într-un săculeț fermecat. Îi rugăm pe copii să-și caute desenul. Lucrările rămase în săculeț, le expunem pe un mic panou, rugându-i pe copii să ghicească numele celor care lipsesc.

Batistuțele
Materiale necesare: suport rotund pentru uscarea rufelor, batiste
Cumpărăm fiecărui copil câte o batistuță, sau îi dăm câte un șervețel de unică folosință.
Îi rugăm pe cei mici să orneze câte o batistă, cu diferite modele. Btistele gata ornate le punem într-un mic sertar.
La întâlnirea de dimineață îi rugăm pe copii să-și aleagă batistuța și să și-o prindă pe suport. Batistele celor care lipsesc rămân în sertar.
Materiale realizate de Ognean Imola, institutor I.
Grădinița cu P.P.Nr.9, ”Codrișor”
Pagina 1 din 1 1