Tinerii din Europa solicită sprijinul autorităților și companiilor din domeniul IT pentru combaterea pericolelor din mediul online

București, 10 iulie 2012 Participanții la Școala de Vară Europeană Sigur.Info, reuniți din opt țări, au dezbătut timp de șapte zile, alături de echipa proiectului Sigur.Info și experți în domeniu, problemele cu care se confruntă atunci când navighează pe Internet și posibile soluții pentru evitarea și combaterea acestora. 

În perioada 1 – 7 iulie, Organizația  Salvați Copiii România, coordonatorul național al programului  Sigur.info, cu suportul  Comisiei Europene si al rețelei INSAFE, au organizat a treia ediție consecutivă a Școlii de Vară Europene dedicată siguranței pe Internet.

La eveniment au participat 36 de copii și tineri din opt țări, cu vârste cuprinse între 12-19 ani, implicați în promovarea siguranței online la nivel național și european.  Èšările reprezentate au fost:  Germania, Portugalia, Letonia, Bulgaria, Cipru, Slovacia, Olanda și România. Subiectele discutate de către participanți au vizat: securitatea datelor personale pe Internet, dependența de calculator și Internet, pericolele  reale din lumea virtuală și implicarea activă a tinerilor în elaborarea de strategii educaționale.

“Ne bucurăm să susținem pentru al patrulea an consecutiv această Școală Europeană de Vară, care are scop dublu: să formeze și să instruiască tinerii care acționează ca lideri în comunitățile lor, dar și să îi consulte cu privire la politicile și acțiunile care să fie adaptate nevoilor acestora. Faptul că în fiecare an suportul și sprijinul european crește demonstrează că Școala Europeană de Vară este un model de bună-practică”, declară Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv, Salvați Copiii România.Cercetarea EU KIDS ONLINE III, realizată în 25 de state europene, a dezvăluit că:- 19% dintre copiii români de 9-16 ani au văzut mesaje sexuale pe internet.

Acest procent include 6% dintre copiii de 11-16 ani care au văzut imagini cu persoane făcând sex și 2% care au văzut imagini sexuale violente. Aproape jumătate (44%) dintre copiii de 9-16 ani care au văzut imagini sexuale au declarat că au fost deranjați de ele. 

27% dintre copiii români de 11-16 ani au văzut conținut potențial dăunător, cum ar fi site-uri rasiste (15%), pro-anorexie (11% din totalul copiilor investigați, procentul ridicându-se la 20% pentru fete de 14-16 ani) și site-uri de auto-mutilare (9%).

Copiii români înregistrează unul din  cele mai mari procente pentru vizibilitatea  profilului lor, aproape jumătate declarând că profilul lor este public (44% dintre cei care  au un profil);   Ei sunt sunt printre cei care își  dezvăluie într-o mare măsură date personale în  profilul lor (22% dintre cei care au un profil), cum ar fi numărul de telefon sau adresa de acasă.Pentru a încerca să găsească soluții privind aceste probleme, Organizația Salvați Copiii a organizat un atelier de lucru care a avut drept scop consultarea participanților cu privire la propunerile lor pentru autorități, industria IT, părinți și copii, cu scopul de crește nivelul de siguranță în navigarea pe Internet. Printre cererile înaintate de tineri s-au remarcat ca fiind prioritare următoarele:Necesitatea includerii unor lecții privind siguranța pe Internet în cadrul orelor de curs și susținerea unor informări pentru părinții acestora, în cadrul ședințelor dedicate.Necesitatea investițiilor companiilor de profil (provideri de Internet, producători de software) în campanii de informare și responsabilitate socială. Copiii participanți au sugerat introducerea unui antivirus gratuit asociat fiecărui sistem de operare și fiecărui pachet de conectare la Internet.Deschiderea autorităților  către mijloace moderne de informare (website-uri, aplicații) asupra pericolelor din lumea online, dar și asupra intervențiilor legale care sunt posibile. Participanții au susținut și continuarea investițiilor financiare ale autorităților (precum programul Safer Internet).Existența unor mijloace de protecție mai eficientă împotriva spam-ului.Comunicarea dintre părinte și copil cu privire la activitățile online.Existența unor mijloace de protecție sporită pentru Internet pe telefonul mobil.“M-am simțit excelent în această Școală de Vară, pentru că am avut ocazia să discutăm despre Internet, element reprezentativ pentru generația noastră, dar și să ne distrăm în cadrul actvitităților de timp liber organizate de echipa Salvați Copiii. După această Școală de Vară, cred că e foarte important ca toate produsele asociate cu utilizarea Internetului să fie însoțite de un CD cu resurse privind utilizarea corectă și sigură, așa cum se întâmplă, de exemplu, cu electrocasnicele”, a declarat Lubos, participant din Slovacia la Școala de Vară Sigur.Info.

Organizația Salvați Copiii România mizează pe participarea tinerilor în procesul de dezvoltarea a unor proiecte și activități care au ca obiectiv educația și protecția lor. În acest sens, participanții au beneficiat la începutul Școlii de Vară de un workshop dedicat scrierii de proiecte, fiind invitați să elaboreze propuneri de activități pe tema siguranței online. Cele 6 echipe trans-naționale au participat la concursul de proiecte finalizat pe 6 iulie 2012, iar proiectul câștigător a fost realizat de o echipă mixtă compusă din reprezentanți ai României, Slovaciei și Olandei. Acesta vizează realizarea unei platforme sub formă de revistă online, ai cărei editori și administratori să fie copiii implicați în programul Safer Internet din toate țările europene. Platforma va conține recenzii, sfaturi și experiențe referitoare la siguranța pe Internet.Organizația Salvați Copiii România va continua să susțină acest gen de evenimente, devenite spații de consultare a copiilor privind subiectele care îi privesc și percepția lor asupra politicilor menite să îi protejeze.Alte informații detaliate sunt disponibile pe site-urile: www.sigur.info ;  http://blog.sigur.info/ ; www.facebook.com/sigur.info; www.helpline.sigur.info Pentru detalii suplimentare, vă rugăm contactați: Ovidiu Măjină, Coordonator Sigur.Info, Salvați Copiii RomâniaTel.: 021 311 75 96; 0744 300 476 E-mail:ovidiu.măjină@salvaticopiii.ro