Rolul familiei în prevenirea drogurilor

Fie că admitem sau nu, trăim într-o „cultură a drogurilor”. Dacă aveți acasă un adolescent, el va veni într-un fel sau altul în contact cu drogurile. Viciul drogului, dependența de drog și folosirea drogului pentru „distracție” sunt fapte de viață pentru milioane dintre adolescenții de astăzi. Nici un copil nu este imun. Familia joacă un rol mult mai important în experimentarea și consumul de droguri al copilului decât suntem uneori dispuși să recunoaștem. Pentru ca adolescentul dumneavoastră să nu devină victimă a tragediei dependenței de droguri, vă invităm să țineți cont de următoarele recomandări :

  • Nu trăiți cu iluzia că este imposibil să se întâmple așa ceva în familia dumneavoastră, doar pentru că i-ați oferit tot ceea ce îi trebuie pentru a se dezvolta armonios.
  • Conștientizând faptul că adolescentul dumneavoastră poate lua atât de ușor contact cu lumea drogurilor, este important să vă gândiți la aceasta ca la un eventual pericol și să vă pregătiți din timp pentru a-l contracara.
  • Educația joacă un rol major în orientarea adolescentului spre un sistem de valori sănătos, spre o gestionare eficientă a banilor, o alimentație sănătoasă, o igienă adecvată, către o modalitate plăcută și atrăgătoare de petrecere a timpului liber.
  • Este foarte importantă descoperirea și cultivarea unor hobby-uri corespunzătoare așteptărilor, dorințelor și aptitudinilor lui.
  • Unii părinți pot fi tentați să aștepte să îl prindă în flagrant pe tânărul adolescent, crezând că în acest mod el nu va mai putea nega consumul de droguri. Dar în acest caz există pericolul unei rupturi brutale între părinți și adolescent și a blocării comunicării sub presiunea șocului produs atât asupra părintelui, cât și asupra adolescentului. Din aceste considerente este indicată obținerea mărturisirii din partea tânărului a dependenței sale de droguri, ceea ce poate constitui un pas important în recuperarea sa.
  • Dacă tânărul nu conștientizează că are o problemă atunci încercarea celorlalți de a-l ajuta va fi îngreunată, existând riscul alunecării mai mari a acestuia către dependență.


Un rol important în preîntâmpinarea consumului de droguri îl au părinții, care trebuie să-și educe copiii corespunzător din punct de vedere moral și spiritual, pregătindu-i pentru a face față realităților dure ale vieții. Atmosfera sănătoasă din familie, dragostea, afecțiunea, comunicarea între părinți și copii, constituie astfel principalul aliat în lupta împotriva acestui flagel.

Fiecare copil trebuie înțeles și personalitatea sa respectată. Meseria de părinte este grea, dar încercați să comunicați cu copiii Dvs. Lipsa de dialog creează bariere de netrecut. Încercați să fiți în primul rând prietenii lor, dar fără a fi exagerat de îngăduitori. Explicați-le riscurile la care se expun în anumite situații, cum le afectează viața greșelile comise.

Fiți fermi cu copiii, dar în nici un caz agresivi. Violența nu va rezolva niciodată problemele, dimpotrivă, le agravează, iar unii tineri copiază comportamentul violent al părinților. Așadar, fiți un exemplu pentru ei și încercați să le oferiți un climat familial de bună înțelegere.

Atunci când observați o schimbare în comportamentul copilului, motivați-l pentru a discuta și a căuta soluții împreună pentru problemele sale.
Încercați să-i cunoașteți și să vă apropiați de prietenii lor. Anturajul poate avea o influență nefastă asupra comportamentului copiilor.

Doar asumându-vă răspunderea vă puteți ajuta copiii să reziste tentației drogurilor. Cu siguranță nu de ele au nevoie pentru împăcarea cu ei înșiși !

Material trimis de Inspectoratul de Poliție al Județului Mureș, Compartimentul de Analiză și Prevenire a  Criminalității

Spune-ți părerea

Poți comenta prin intermediul contului de Facebook

Evaluează acest conținut

 
 
 
 
 
 
 
Evaluează
 
 
 
 
 
 
0 Evaluări
0 %
1
5
0