Consumul de droguri

Consumă droguri și cei cu probleme familiale și cei fără astfel de probleme, și cei care au bani, și cei fără posibilități financiare, și cei cu studii, și cei fără... cauzele consumului de droguri sunt complexe. Nu țin nici de nivelul de educație, nici de situația materială, totuși, se pot distinge câteva dintre ele:

  • curiozitatea  - dorința de a încerca ceva nou; sunt însă atâtea alte lucruri, senzații de experimentat în viață, NU alegeți una care va poate face să vă pierdeți viața
  • plictiseala
  • teribilismul - consumul de droguri poate fi considerat provocator, tocmai pentru riscurile pe care le implică. Dar poți să ieși în evidență și în mod pozitiv, fără să consumi droguri! Găsește alternative sănătoase!
  • presiunea grupului de prieteni, a «găștii» - este important să știi să spui "NU", dovedește că ești puternic, încearcă să fii tu însuți, chiar dacă cei din jurul tău au altă opinie !  Și nu face nimic doar pentru a impresiona pe „șeful găștii”, fi tu însuți și vei fi mult mai apreciat! Nu-ți sunt prieteni cei care te îndeamnă să faci ceva ce-ți va face rău !
  • probleme (în familie, școală, prieteni) - unii tineri sunt tentați de droguri pentru a scăpa/uita de problemele existente (divorțul părinților, abuzuri, rezultate școlare slabe, probleme în plan sentimental etc). Însă drogurile nu rezolvă problemele, dimpotrivă, le agravează!
  • neintegrarea în colectivitate și societate – unii consideră consumul de droguri un răspuns la singurătate, la probleme privind integrarea în colectivitate. Dar drogurile nu fac decât să te îndepărteze de familie, de colegi, de adevărații prieteni, ele te vor ajuta doar să fii și mai singur! Este important să ai prieteni cu care să vă susțineți în momentele dificile, să treceți peste probleme fără să recurgeți la droguri.
  • trăim într-o societate care ne oferă multiple posibilități de petrecere a timpului, de la sport și muzică, la internet ș.a. Oare ținem atât de puțin la viața noastră încât să ne oprim la această tentație care face atât de mult rău, atât consumatorului, cât și familiei și celor din jur?

 

Dacă tentația îți va da vreodată târcoale (ție sau cuiva de lângă tine), GÂNDEȘTE-TE BINE CUM VREI SĂ FIE VIAȚA TA, PENTRU CĂ ESTE SINGURA PE CARE O AI!

Material trimis de Inspectoratul de Poliție al Județului Mureș, Compartimentul de Analiză și Prevenire a  Criminalității

Lasă un comentariu