Cocaina

Cocaina și crackul sunt substanțe toxice care dau dependență fizică și psihică importantă cu consecințe grave asupra consumatorilor. Efectele negative lovesc nu numai pe consumator ci și familiile acestora, mediul de muncă și societatea.

Cocaina este un stimulent al sistemului nervos central, cel mai puternic întâlnit în natură. Cel mai des se întâlnește sub formă de hidroclorit de cocaină, o pulbere cristalină albă, extrasă din frunzele plantei de coca care crește în sudul Americii.

Consunul actual a stârnit o mare îngrijorare datorită potențialului mare de dependență și a comportamentelor psihotice, pentru producerea de convulsii și moartea pe care le induce.

De aceea este considerată de legislația noastră și a celorlalte țări drog ilegal, fiind folosită cu mare precauții în medicină ca anestezic local.

Crack-ul este termenul folosit în America pentru cocaină care se fumează, fiind un produs ce are la bază hidrocloritul de cocaină. Se prezintă sub formă de bobițe sau bastonașe albe.

Toate formele stimulează sistemul nervos central și provoacă constricția vaselor sanguine și creșterea ritmului cardiac. Aceste modificări provoacă o cerință crescută de sânge în corp dar vasele îngustate nu pot transporta cantitatea cerută, ceea ce crește riscul de apariție a suferinței cardiace și cerebrale. Inițial drogul produce scăderea apetitului și îl face pe consumator să se simtă mai rapid, mai energic, mai încrezător și mai puternic.

La doze mai mari consumatorul poate avea iluzii și halucinații, stare paranoică și simptome de psihoză toxică acută. Tensiunea arterială crește, și pot surveni atacuri de inimă sau accidente cerebrale, uneori mortale.

Când efectele diminuează se instalează frecvent o stare de depresie, însoțită de oboseală, agitație sau anxietate (teamă nemotivată).
La consumatorii de crack față de cei care consumă pudră depresia este semnificatic mai intensă și mai profundă iar starea de violență este mai accentuată, iar la consumatoarele gravide, efectele negative asupra sănătății fătului mult mai mari.

Intoxicația: 

Există, pe de o parte, șocul de cocaină, iar, pe de altă parte, intoxicația acută cu cocaină.
Șocul de cocaină se manifestă prin insuficiență circulatorie gravă și dispnee severă ce apar deja la cele mai mici cantități. Este vorba de un fel de reacție de hipersensibilitate.
Intoxicația acută cu cocaină este, în schimb, consecința supradozării substanței. Caracteristica intoxicației acute cu cocaină este tonusul simpatic foarte crescut, manifestat prin dilatarea pupilelor, ochii strălucitori (sticloși), tahicardie (puls accelerat), roșirea feței, transpirații, hiperventilație (accelerarea respirației), creșterea temperaturii și creșterea tensiunii arteriale. Excitația nervoasă centrală poate duce la la apariția unor crize convulsive și a unor mișcări primitive, dar și a unor halucinații. În final, tabloul clinic prezentat degenerează în pierderea cunoștinței care, împreună cu depresia respiratorie și prăbușirea circulație sanguine va duce la deces, dacă nu se aplică măsuri medicale de terapie intensivă.

Dependența: 

În timpul perioadei de consum, apare o rapidă și puternică creștere a dozelor de la 0,1 până la 15 g, în cazuri izolate chiar până la 30 g zilnic. Crește rapid nu numai frecvența administrării, dar și cantitatea administrată de fiecare dată.
 Cocainismul reprezintă dependența psihică puternică și tendința puternică de a crește doza, în lipsa dependenței fizice sau a toleranței față de substanță. Cocainomania este exemplu cel mai elocvent al dependenței exclusiv psihice care, în privința efectului ei distructiv este comparabilă cu dependența psihică și fizică dată de consumul de opiacee.
 Fenomenele de sevraj psihic ce apar în abstinență sunt adesea atât de puternice, încât pot duce la tentative de suicid, având în vedere că capacitatea de intervenție a individului în timpul abstinenței este păstrată - spre deosebire de cea din sindromul de abstinență a opioidomanului.

Urmările consumului de cocaină și de crack:

  • Probleme cardiovasculare ca: puls neregulat, palpitații, crize și boli cardiovasculare
  • Probleme neurologice, accidente cerebrale, hemoragii în țesuturile din vecinătatea reierului, micoze cerebrale.
  • Probleme pulmonare ca acumularea de lichid în plămâni, agravarea afecțiunilor pulmonare existente sau afecțiuni respiratorii ce pot merge până la insuficiență respiratorie
  • Tulburări psihice ce include starea paranoidă, depresia, anxietatea și halucinațiile, aprecerea neadecvată a realității
  • Comportamente violente sau criminale

 

Alte efecte ca :

  • somnolență, tulburări sexuale, scăderea mirosului. perforația septului nazal, grețuri și cefalee.
  • Arsuri ale degetelor, sau corpului de la încălzirea substaței în vasele de stclă sau de la focul de la țigară
  • Efectele asupra fătului sunt dezlipirea placentei, avort spontan, naștere prematură, nou născut subponderal, circumferința craniului mai mică, tulburări de vedeere, retardare mentală, infecții genitourinare. Și imunitate scăzută
  • Pentru consumatorii de cocaină injectabilă există riscul de infecții cu HIVși virusul hepatitei C și de endocardite
  • Pentru toți consumatorii, indiferent de modul de utilizare, promiscuitatea activității sexuale crește riscul de boli cu transmisie sexuală

 

Riscuri speciale: 

Cocaina, de regulă, se prizează. În consecință, mucoasa nazală va prezenta inflamații, ulcerații și - în cazurile grave - chiar perforații ale septului nazal, ceea ce va determina o înfundare a nasului și o modificare corespunzătoare a fizionomiei.

Psihoza: 

Un efect caracteristic al cocainei îl reprezintă așa-numitele halucinații tactile. Bolnavii psihotici au senzația prezenței unor viețuitori minuscule, a unor particule fine de praf sau a unor obiecte de dimensiuni mici pe pielea lor, pe care pretind, uneori, că le și văd. În consecință, se vor scărpina puternic (prezintă urme de grataj).

Sechele pe termen lung: 

Dependenții de cocaină prezintă alterări ale caracterului tipice dependenței. Pot apărea leziuni cerebrale grave, cum ar fi encefalomalacia , ce duc la demență. În stadiul final apare o dezintegrare fizică totală.

Material trimis de Inspectoratul de Poliție al Județului Mureș, Compartimentul de Analiză și Prevenire a  Criminalității

Lasă un comentariu

Scrie un comentariu


Taguri