Ciocănitoarea

Este una din cele mai cunoscute păsări din lume. Se cunosc peste 200 de specii de ciocănitori. Ele se pot cățăra pe trunchiurile copacilor cu ajutorul ghearelor puternice, curbate și ascuțite. Au limba lungă de formă cilindrică, care este cleioasă, protractilă, prevăzută cu peri, cu ajutorul ei scoate larvele sau insectele din galeriile trunchilor. Penele aripilor si cele ale cozii sunt rigide, coada servind ca punct de sprijin la cățăratul pe arbori.

Ciocul este conic, ascuțit cu ajutorul lui sapă lemnul arborilor, galeria pentru cuib, sau lărgește galeria din trunchi unde se ascund insectele. Sunt păsări de talie mare, ajungând de mărimea unui corb.

Cele mai multe sunt sedentare, pot zbura numai pe distanțe foarte mici. În Africa și America unele specii trăiesc pe sol. În timpul reproducerii masculii produc un zgomot puternic prin ciocănirea unei ramuri uscate cu ciocul.

Se hrănesc în special cu larve, insecte dar și cu semințe și fructe. Unele specii fac provizii pentru vremuri neprielnice. Pentru că omoară insectele și larvele dăunătoare arborilor ele sunt bune în sivicultură și pomicultură.

Reproducerea se realizează prin depunerea de către femele a 3-8 ouă albe
într-un cuib separat de ele în lemnul arborilor. Clocesc ambii părinți, care vor hrăni puii împreună, până aceștia pot zbura. Când devin apți de zbor vor fi alungași din cuib de părinți.