Educație sexuală în școli și familie

De la revolutie și până în momentul de față, în școlile din țara noastră s-au produs numeroase modificări. S-au introdus numeroase materii printre care și educația sexuală. Rolul cursurilor în licee este de a preveni riscurile și bolile sexuale. Deșii sunt multe mijloace de informare a tinerilor privind educația lor sexuală unii dintre ei consideră că nu este necesar să citească despre riscurile cu care se pot confrunta sau despre gravitatea experiențelor sexuale fără metode de protecție crezând că totul ține de mentalitatea fiecăruia și nu trebuie să fie informați.

Toți părinții vor să își educe copiii astfel încât aceștia să fie în siguranță. Când vine vorba de educația sexuală a copiilor lor, totul se schimbă. Majoritatea părinților au trait în vremurile comunismului cand sexualitatea era un subiect despre care nu se discuta decât dacă se auzea că o biată fată a rămas însărcinată sau a facut un avort în condiții clandestine și nu a supraviețuit.  

Pentru ei este greu să fie acum deschiși cu copiii lor. Dar cum lumea a evoluat și mass media promovează sexualitatea, trebuie să ne informăm copiii despre cum pot preveni bolile cu transmitere sexuală, SIDA și o sarcină nedorită.

Copiii din ziua de astăzi sunt curioși și datorită lejerității cu care vorbesc unii tineri din anturajul lor despre experiențele lor sexuale, vor să experimenteze și ei. Victime vor fi cei care nu se informează despre riscurile la care sunt supuși și cei care nu pot discuta nici în familie despre sexualitate.

În școli se vorbește despre începutul vieții sexuale și sunt cadre didactice specializate în acest domeniu astfel, unii părinți cred că au scăpat de întrebările stânjenitoare ale copiilor.  Nu trebuie procedat așa, ci trebuie să ne încurajăm copiii la discuții să ii facem să aibă încredere în noi și ei să caute răspunsurile la întrebări de la noi ca părinți și de la cadrele didactice.

Dacă ajung să pună întrebări prietenilor sau să încerce ce vad în presa scrisă sau la televizor în cele mai multe cazuri vor deveni victime ale bolilor cu transmisie sexuală sau abuzați sexual.

 BTS, ciclul menstrual, dereglările hormonale, sifilis