Cinteză

Cinteza (Fringilla coelebs) este o pasăre migratoare de talie mică (14 - 18 cm), din famila Fringillidae. La noi în țară este răspândită din ținuturile cele mai joase, ca pădurile de sălcii din delta Dunării, până în regiunile de munte cu pășuni alpine și jnepeni ajungând la altitudinea de 1.500 m . Este răspândită în  Europa, Africa de Nord și Asia de Sud Vest.

Sunt păsări deosebit de îndrăgite datorită penajului pastelat. Mulți dintre noi avem în casă o astfel de pasăre. Gușa, pieptul și părțile laterale ale capului, spatele și restul capului sunt cenușii, și pe spate este cafeniu. Femelele au penajul de culoare cafenie cu noanțe cenușii.

Cuibul este construit în mare parte de către femelă din rădăcini de plante, scoarță de copac, mușchi și paie. Interiorul cuibului este căptușit cu pene, fiind amplasat în bifurcația crengilor. În luna aprilie femelele depun 4-5 ouă de culoare verde albăstruie cu pete roșcate, din care după clocire circa 13 zile ies puii. Femelele pot depune de 2-3 ori pe an ouă în funcție de abundența hranei.

Hrana se constituie din fructe de pădure, semințe, insecte și larvele acestora.

La noi în țară masculii iernează aici iar femelele și puii migrează în Africa de Nord sau Asia de Sud Vest.

Mai găsești pe site

Fișe didactice

Poezii

Crizantema
Poezia Crizantema

Basme populare

Basme populare- Făt frumos cu părul de aur
Făt frumos cu părul de aur

Făt frumos cu părul de aur

A fost odată într-o pustie mare un pustnic, și petrecea singur singurel. Vecinii săi erau fiarele pădurilor. Și așa era de bun la Dumnezeu, încât toate dobitoacele i se închinau, când se întâlneau cu dânsul.

Citește mai departe»

Spune-ți părerea

Poți comenta prin intermediul contului de Facebook

http://educatie.inmures.ro/

Taguri

Cinteza