Struțul

Struțul (Struthio camelus) este o pasăre care trăiește în Africa aparține de grupa păsărilor alergătoare, fiind cea mai mare pasăre care trăiește în prezent pe pământ. Struțul african care trăiește acum în deșertul Sahara a fost răspândit în trecut și pe teritoriul Asiei de vest. Carnea struțului fiind apreciată de om a dus la dispariția speciei de pe teritoriul asiatic.


Masculul atinge înălțimea de 210 până la 275 cm, având o greutate de 100 - 130 kg, putând atinge 150 kg, femelele sunt mai mici având înălțimea de 175 - 190 cm și greutatea de 90 - 110 kg.

Au gâtul golaș și lung, capul mic în comparație cu corpul, ochii mari de aprox 5 cm, îl clasează în cadrul vertebratelor terestre cu ochii cei mai mari.

Masculul are pene albe și negre, pe când femela are un penaj de culoare mai nedefinită spre cenușiu, puii având aceeași culoare ca a femelei.

Au picioarele lungi lipsite de pene, de culoare cenușie cu o musculatură puternic dezvoltată, ca adaptare la alergare, atingând până la 70 de km/h. Tot ca adaptare la fugă struțul are doar două degete la picior, ele fiind o armă de temut datorita ghearelor puternice ce ajung până la 10 cm.

Are aripile mari dar nu poate zbura, ele fiind folosite doar la ținerea echilibrului în timupul alergării, sau a înperecherii.

Glasul masculului în perioada de împerechere poate fi asemănat cu cel al unui leu, pe cand cel al puilor este mai melodios.

Prefera să trăiască în zonele unde iarba este scurtă, fără copaci înalți care i-ar deranja la alergat. Trăind în zone deșertice își extrage apa din hrană și poate trăi fără probleme în zone aride.

 

Spune-ți părerea

Poți comenta prin intermediul contului de Facebook

http://educatie.inmures.ro/

Taguri

Strutul