"/>

Noțiuni de patologie: Sistemul circulator

1.Boli ale inimii:

Endocardita: inflamarea endocardului; reprezintă o complicație gravă, potențial letală, cauzată de o infecție bacteriană ajunsă la nivelul cordului. Endocardita infecțioasă reprezintă un procent de 10% din decesele ce survin la consumatorii de droguri injectabile.

Miocardita: inflamarea miocardului; poate fi virală, non-virală, reumatismală, interstițială.

Pericardita: inflamarea pericardului; poate fi acută sau cronică, determinată de  anumite infecții (virale, bacteriene etc.) sau  afecțiuni non-infecțioase (de exemplu, tumori maligne). În unele forme de pericardită manifestarea cea mai frecventă este durerea resimțită în zona precordială, niciodată în membrul superior.

Insuficienţa cardiacă: poate afecta partea stângă a inimii, partea dreaptă sau ambele.

Aceasta apare în momentul în care atriile sau ventriculele devin incapabile de a asigura debitul sangvin normal.

Angina pectorală: reprezintă o manifestare clinică, caracterizată prin durere toracică retrosternală care iradiază în membrul superior stâng, în mandibulă. Durerea apare frecvent după un efort fizic, postprandial sau în stări emoționale puternice și este însoțită de o senzație de presiune toracică și anxietate.

Cardiopatia  ischemică: reprezintă o serie de afecțiuni care duc la reducerea fluxului coronarian, produsă de îngustarea sau blocarea arterelor coronare (principala cauză este ateroscleroza). Se manifestă prin angina pectorală, aritmii, infarct miocardic, moarte coronariană subită.

Infarctul miocardic (atac de cord): este o urgență medicală în care circulația sanguină a cordului este întreruptă brusc, determinând necroza celulelor miocardice, datorită lipsei de oxigen. Majoritatea infarctelor sunt produse de un trombus care blochează una din arterele coronare.
Simptome: transpirații, durere retrosternală care iradiază spre membrul superior stâng, dispnee, greață, vărsături, tulburări de somn, fatigabilitate (oboseala), lipotimii, astenie, cianoza buzelor, tahicardie.

Aritmiile: sunt afecțiuni ale cordului caracterizate prin dereglarea ritmului cardiac. Principalele cauze sunt cardiopatia ischemică, insuficiența respiratorie, hipertiroidia, afecțiuni ale valvelor atrio-ventriculare sau sigmoide, alcoolul, tutunul. Se manifestă prin anxietate, palpitații, oboseală, dispnee (respirație îngreunată), amețeli, tremurături.

Blocurile: sunt afecțiuni ale inimii caracterizate prin tulburări în conducerea influxului nervos la nivelul țesutului excitoconductor.

2.Boli ale vaselor sanguine:

Ateroscleroza: boală în care arterele devin rigide, își pierd elasticitatea, ca rezultat al unor depuneri de ateroame (plăci lipidice) în pereții vasculari. Factorii de risc incriminați: obezitatea, diabetul zaharat, sedentarismul, fumatul etc.

Tromboflebita: apare atunci când un trombus venos  este prezent într-o venă inflamată; după tipul venelor afectate, poate fi profundă sau superficială.
Tablou clinic: durere constantă, febră, tahicardie, cianoză.

Varicele: reprezintă vene dilatate de culoare albastră sau violet, vizibile sub piele. Pot cauza uneori complicații precum durere, alergii, ulcerații. Apar cel mai des la membrele inferioare, afectează în general femeile, în raport de 3/1.

  

facebook