"/>

Noțiuni de patologie: Organe de simț

Boli ale pielii (tegumentului):Eritemul: reprezintă o modificare de culoare a pielii, care devine roșie. Substratul morfopatologic este reprezentat de dilatația rețelelor vasculare dermice. Sunt de cele mai multe ori declanșate de către factori inflamatori variați (mecanici, fizici, alergici, microbieni). Papula: este o leziune cutanată de tip solid care apare în foarte multe afecțiuni, are dimensiuni cuprinse între1-5 mm, ușor proeminentă în planul pielii. Poate avea culori variate (albicioasă, gălbuie, roșie, violacee, arămie sau de culoarea pielii). Forma papulelor poate fi poligonală, fațetată, turtită. Ulceraţia: constă în pierderea de substanță profundă, ceea ce afectează atât epidermul cât și dermul; poate produce sângerare, evoluția vindecării este prin cicatrizare.

 

Acnee: afecţiune inflamatorie a pielii cauzată de  excesul de hormoni androgeni din perioada pubertăţii, hipersecreţia de sebum, infecţiile bacteriene, alimentaţia bogată în grăsimi; se manifestă prin apariţia comedoanelor (închise-puncte albe sau deschise-puncte negre), a pustulelor (leziuni inflamatorii purulente, cunoscute popular sub denumirea de „coşuri”). Acneea juvenilă nu necesită tratament, ci doar menţierea igienică a pielii.

 

Piodermitele: sunt inflamații supurative produse de streptococi și stafilococi.

 

 

  • impetigo- boală de piele contagioasă care se manifestă prin apariția unor bășicuțe care se sparg, formând cruste care nu lasă urme. Cele două forme ale bolii sunt impetigo bulos și impetigo non-bulos. Afecțiunea este data de Staphylococcus aureus și streptococi. Poate apărea și ca o infecție secundară a unei boli preexistente de piele sau în urma unor traumatisme.Terapia standard constă în administrarea de antibiotice.
  • foliculita: reprezintă inflamația folicululul pilos al firului de păr și este determinată de factori infecțioși, mecanici sau chimici. În momentul de debut al procesului inflamator zona devine eritematoasă și poate fi ușor dureroasă. Cauza cea mai frecventă este infecția cu stafilococul auriu. Formele ușoare de foliculită nu necesită tratament medicamentos, doar respectarea normelor de igienă. În forme grave se aplică creme și soluții antiseptice sau antimicotice.

 

 

Micozele: sunt boli infecțioase provocate de ciuperci patogene

 

  • tricofiţia: este o infecție fungică a pielii și a anexelor ei. Boala este contagioasă. Deobicei aceste ciuperci atacă doar straturile superficiale. Colonizarea regiunilor păroase poate duce la ruperea reversibilă sau ierversibilă a firului de păr. Apare mai frecvent la copii, o predispoziție crescută de îmbolnăvire o au și persoanele care se află în contact prelungit cu animalele (zootehniști, medici veterinari, fermieri).

 

 

 

  • onicomicoza: este o infecție fungică ce afectează unghiile de la mâini și de la picioare. Poate afecta orice parte a unghiei. Provoacă durere, disconfort și deformare locală. Pe măsură ce boala evoluează poate interfera cu mersul, sportul, poziția bipedă. Cea mai frecventă formă este reprezentată de onicomicoza subunghială distal-laterală. Factorii de risc pot fi încălțămintea strânsă, băile comunale, contactul cu persoane infectate , sănătate și igienă deficitară, o traumă anterioară, climat rece sau cald, umiditate ridicată.

 

 

Dermatozele alergice:

 

  • eczema: este cea mai frecventă boală de piele, cunoscută și sub denumirea de dermatită atopică. Se manifestă prin inflamația pielii, cu eritem, microvezicule, scuame și prurit.

 

 

Eczema afectează subiecții expuși și receptivi la factorii alergeni (apare frecvent la sugari). Simptomele sunt declanșate de alergeni precum praful din casă, acarieni și polen. Se mai poate datora și unor factori declanșatori precum detergenții, săpunul, praful, scuamele animalelor, polenul, mucegaiul sau anumite alimente.

 

  • urticaria: este determinată de creșterea eliberării de histamină și a altor componente ale celulei mastocitare. Ca și factori declanșatori amintim înțepăturile de insecte, alimentele alergene, injecțiile, medicamentele. Poate fi consecința transfuziilor de sânge, disfuncțiilor sistemului imun, a afecțiunilor tiroidiene sau a unor infecții, precum hepatita.
  • prurigo: boală de piele caracterizată prin apariția unor bășicuțe persistente, însoțită de prurit (mâncărime).

 

 

Psoriazis: este o afecțiune cronică a pielii care produce petece ce acoperă pielea (pot să apară pe scalp, coate, fese, genunchi etc). Herpesul: este o infecție cu virusul Herpes Simplex , se manifestă prin apariția unor mici vezicule dureroase care se usucă, se decojesc și se vindecă fără cicatrice. Herpesul poate să fie bucal sau genital. Cancerul dermic: este de cele mai multe ori asociat unei expuneri îndelungate la radiația ultravioletă naturală și/sau artificială, ce se adaugă unei predispoziții ereditare. Apare îndeosebi la persoanele blonde sau roșcate, cu pielea deschisă la culoare. Boli ale nasului:Rinita: constă în inflamarea mucoasei foselor nazale și se manifestă prin congestie nazală însoțită de secreții (rinoree) și uneori prin durere facială. Rinitele pot fi infecțioase, alergice sau non-alergice (ultima formă este determinată de fum, schimbări de temperatură, anumite mirosuri). Guturaiul: reprezintă inflamarea mucoasei foselor nazale, cunoscută și sub denumirea de răceală comună. Este cauzată de un virus diferit de cel al gripei sau de alți agenți infecțioși. Principalele simptome sunt: rinoree, strănut, tuse seacă, lacrimație abundentă, frisoane, astenie, dureri de cap, respirație îngreunată etc. Epistaxisul: este hemoragia nazală, poate fi provocată de o lovitură, zgârietură, lovituri repetate care irită mucoasa sau de o infecție. Sinuzita: reprezintă inflamația microbiană a uneia sau mai multor perechi de sinusuri (maxilar, sfenoidal, frontal și etmoidal), cavități ale scheletului facial, care comunică cu cavitatea nazală. Astfel mucusul nu mai este drenat, creând condiții propice multiplicării microbilor. Apare durere la nivelul feței, senzație de presiune retrooculară, rinoree, obstrucție nazală, dureri dentare, migrene, stări febrile. Boli ale limbii:Stomatita: reprezintă inflamarea cavității bucale ce afectează și mucoasa linguală.
Cauzele sunt multiple: alergii, herpes, micoze, imunitate scăzută, cancerul bucal; apare adesea la purtătorii de proteze dentare. Formele de stomatită sunt: aftoasă, micotică, herpetică. Glosita: este o boală inflamatorie a limbii care însoțește deseori anumite boli. Boli ale ochiului:Strabismul: este o anomalie ce constă în lipsa de paralelism a axelor globilor oculari, are ca efect privirea crucișă.

facebook