Bibliotecarii viitorului au dicție și calități vocale

Copiii afoni și sâsâiți nu au dreptul să devină bibliotecari în România. Conform legilor în vigoare din învățământul românesc, se organizează probă de aptitudini pentru admiterea în Liceele Vocaționale pentru profilul sportiv, militar, artistic, pedagogic și teologic. Elevii care optează pentru specializarea bibliotecar-documentarist, încadrată în profilul pedagogic, sunt obligați să dea probă de aptitudini, putem citi în „Metodologia de organizare și desfășurare a admiterii în învățământul liceal și profesional de stat pentru anul școlar 2007-2008.”

Prin aceste probe se verifică atât aptitudinile muzicale cât și capacitățile de comunicare ale candidaților. Cei care vor să lucreze într-o bibliotecă trebuie să aibă calități vocale, auzul muzical și simțul ritmului dezvoltat. Evaluarea se face prin reproducerea unor fragmente ritmico-melodice după modele date de comisie. Candidații interpretează un cântec în urma căruia comisia hotărăște cine vor fi viitorii bibliotecari competenți ai țării.  Este simplu, cine nu cântă ca ciocârlia nu ajunge bibliotecar. De asemenea se punctează condițiile generale fizico-estetice și de mișcare. Acestea se realizează prin efectuarea unor exerciții de mișcare la comanda profesorului. Fetele mai puțin atractive sau dolofane au puține șanse să devină bibliotecare din moment ce fizicul plăcut este un criteriu al admiterii. 

În cadrul probei de investigare a capacității de a comunica și a dicției, elevii trebuie să recite o strofă dintr-o poezie aleasă de ei, prin care comisia evaluează pronunțarea corectă a sunetelor. Candidații care suferă de tulburări de articulare ( sâsâie sau pronunță incorect anumite consoane) riscă să fie respinși la această probă. „Pronunția cuvintelor, în general, și a cuvintelor cu aglomerări de consoane, în special”, e o cerință de bază a admiterii în liceu. Valențele artistice privind interpretarea textului se verifică prin citirea unui dialog. Este necesar pentru elevii, care vor să ajungă bibliotecari, să aibă capacitatea de a argumenta și de a susține anumite idei. În proba pentru verificarea capacității de comunicare este inclus și un interviu, pe o temă aleasă de participanți. 

Candidații care au dicție, dar nu excelează prin calitățile lor vocale sau nu corespund condițiilor generale fizico-estetice impuse de comisia de evaluare riscă să nu treacă proba de aptitudini. Un candidat care a fost declarat  “respins” la una din  probe, va fi declarat “respins” la toate probele de aptitudini. Atenție! La aceste probe nu se admit contestații. Cine cântă bine trece, cine nu să se reprofileze!

 

Articol scris de Imola Molnár