Întâlnirea și conferința finală din cadrul proiectului Global-SRS


În perioada 9-10 octombrie 2013, la Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureș se desfășoară:
Întâlnirea și conferința finală din cadrul proiectului Global-SRSProiectul are ca rezultat transferul unei inovații destinată proceselor didactice, denumită „Sistemul de răspuns al studenților” (SRS) de la inițiatorul acesteia, o universitate norvegiană, către instituțiile partenere în proiect situate în Suedia, Portugalia și România, dar și către alte instituții cu profil educațional din regiunile/țările partenere.

Sistemul de răspuns al studenților (SRS) este o metodologie de învățare și evaluare a rezultatelor învățării dezvoltată cu suportul celei mai noi tehnologii mobile. În cadrul acestei metodologii sunt utilizate dispozitivele mobile: telefoane mobile inteligente, tablete, lap-top etc., pentru a realiza o comunicare instantanee între profesorul care predă un curs și grupa de studenți care urmărește prelegerea.

În acest fel profesorul obține feedback instantaneu asupra gradului de receptare a cunoștințelor la curs, iar studenții obțin feedback instantaneu asupra măsurii în care au înțeles noțiunile predate.Sistemul a fost dezvoltat în Novegia la Sør-Trøndelag University College în intervalul 2009-2010 în cadrul unui proiect cu finanțare comunitară. SRS constituie o tehnologie educațională economică și eficientă, foarte simplu de utilizat cu ajutorul comunicațiilor tip wireless, în care sunt folosite ca și terminale dispozitivele mobile cu ecrane senzitive.

Cu ajutorul acesteia profesorii pot introduce secvențe de discuții, interacțiune sau evaluare pe durata unui curs predat studenților. Datele colectate calitativ și cantitativ sunt disponibile instantaneu profesorului, ceea ce permite acestuia să înțeleagă rezultatele învățării cursanților, dacă acestea sunt în conformitate cu obiectivele generale de formare. Pe baza acestor informații, este posibil ca profesorul să ia decizii instantanee cu privire la programa de predare parcursă, prin ajustarea acesteia în funcție de rezultatul evaluării.


Utilizarea SRS aduce câteva avantaje proceselor didactice: crește gradul de participare al studenților la curs, crește interacțiunea dintre profesori și studenți, cursul devine mai puțin monoton iar studenților li se pare captivant să vină la ore, crește gradul de motivare al profesorilor și al studenților, elimină consumul de hârtie pentru evaluare transformând instituțiile care o folosesc în „prieteni ai mediului”, este foarte ușor de utilizat prin distribuirea de chestionare cu întrebări cu răspunsuri multiple către studenți și aflarea răspunsurilor în doar câteva secunde, flexibilitate ridicată putând iniția discuții sau momente de evaluare care cuantifică: evaluarea cursului curent, evaluarea profesorului, evaluarea predării, evaluarea acumulărilor studenților etc.

Conferința finală din cadrul proiectului Global-SRS este deschisă publicului larg și se desfășoară într-o paletă mai larga de secțiuni din cadrul celei de-a șaptea ediții a conferinței Inter-Eng 2013 – ”Interdisciplinaritate în inginerie”, joi 11 octombrie, în Aula Magna (sala A 200) , cu începere de la ora 14, în care vor avea loc următoarele prezentări:


Mobile learning methodology for European trainers and VET systems quality improvement
  • Cristina Almeida - Institute for Technology and Quality, Lisbon, Portugal Liviu Moldovan - “Petru Maior” University of Tirgu Mures, Tirgu Mures, Romania

Making training sessions more dynamic and attractive to trainees through the use of global SRS
  • Cristina Almeida Institute for Technology and Quality, Lisbon, Portugal 

Supporting trainers in reengineering their pedagogical methods 
  • Stefan Wiik – Centre for Flexible Learning, Söderhamn Sweden
  • Aanette Ramstrand – Centre for Flexible Learning, Söderhamn Sweden


Global SRS within University context

Liviu Moldovan - “Petru Maior” University of Tirgu Mures, Tirgu Mures, Romania 



Global SRS - Final conclusions
  • Maria Margarida Segard - Institute for Technology and Quality, Lisbon, Portugal 
  • Cristina Almeida - Institute for Technology and Quality, Lisbon, Portugal
Detalii suplimentare ale programului conferinței se găsesc la adresa:
http://inter-eng.upm.ro/2013/technical-program.html



Organizator al conferinței:

Universitatea Petru Maior Tirgu Mures, Romania – Facultatea de Inginerie

Co-organizatori:

Institute for Technology and Quality, Lisabona, Portugalia; Center for Flexible Learning Soderhamn, Suedia; HiST Contract Research, Trondheim, Norvegia

Date tehnice despre proiectul Global-SRS


-  Denumirea proiectului: Metodologia mobilă de învățare pentru formatori europeni și îmbunătățirea calității sistemelor VET. (Mobility learning methodology for European trainers and VET systems quality improvement)

- Tipul proiectului: Programul de învățare pe tot parcusul vieții (Lifelong Learning Programme) - Leonardo da Vinci - Tranfer de inovație

- Acronim: Global-SRS

- Nr. proiect: LLP-LdV/TOI/SE/11/1387

- Promotor: Center for Flexible Learning Soderhamn, Suedia 
   CFL, Centrum för flexibelt lärande 

   Söderhamns kommun    Södra Järnvägsgatan 7    826 80 Söderhamn    Sweden

- Număr total de parteneri: 4

P0 – Center for Flexible Learning Soderhamn, Suedia P1 – HiST Contract Research, Trondheim, Norvegia P2 – Instituto de Soldadura e Qualidade, Lisabona, Portugalia P3 - Universitatea Petru Maior Tirgu Mures, Romania


- Număr de țări participante: 4

- Durata de implementare: 2 ani - Data începerii proiectului: 01.10.2011 - Data finalizării proiectului: 30.10.2013 - Adresele de internet ale proiectului și informații suplimentare:

http://www.histproject.no/node/478http://www.globalsrs.eu/ro/ Tîrgu Mureș, 25.09.2013 Coordonator local al proiectului Global-SRS, Prof.dr.ing. Liviu MOLDOVAN