Sfântul Nicolae

Sfântul Nicolae din Mira (280 – 345, episcop) a trăit în Mira, acum Turcia, pe vremea împăraților Dioclețian și Maximian. Cultul său este foarte popular. Cultul acestui sfânt apare în Occident odată cu papa Nicolae I, în anul 867, iar cultul lui popular datează din sec. al XI-lea, când cruciații au adus în două biserici din Bari și Veneția, (Italia) moaștele sfântului. Orașele care primeau moaștele unui sfânt își luau ca patron acel  sfânt.
După încreștinarea slavilor, cultul sfântului Nicolae l-a înlocuit pe cel al zeului Mikula, zeul agriculturii. În secolul al XII-lea, sfântul Nicolae intră în cărțile de slujbe de la mănăstirea Sint-Truiden din Belgia. De aici cultul său ajunge în Danemarca, Suedia și Islanda. În secolul al XIII-lea, părticele din moaștele sfântului Nicolae ajung la catedrala din Canterbury, Anglia iar cultul sfântului începe să se răspândească, datorită influenței de pe continent.
Sfântul Nicolae este patronul spiritual al Olandei, Rusiei, al provinciei Lorena din Franța, precum și al mai multor orașe vest-europene. De-a lungul secolelor Sfantul Nicolae a devenit unul dintre cei mai populari sfinți, în amintirea și celebrarea lui au fost ridicate mii de biserici. Chipul lui a fost pictat mai mult decât al oricărui alt sfânt.

Sfântul Nicolae a strălucit prin viețuire călugărească iar pentru viața lui întru Hristor a fost făcut arhiereu. Sfântul a propovăduit credința în Hristos, pentru aceasta  fost torturat și aruncat în temniță, împreună cu alți creștini, fiind  eliberat de  împăratul Constantin. A luat parte la cel dintâi sinod de la Niceea.
Sfântul Nicolae a făcut multe minuni, așa cum arată istoria vieții sale. A izbăvit de la moarte pe trei bărbați năpăstuiți pe nedrept arătându-se în vis împăratului și eparhului. Nu mai puțin de 21 de miracole îi sunt atribuite, Sfântul Nicolae devenind cunoscut pentru credința, zelul și dragostea pentru semeni, și mai ales  pentru copii. Nicolae provenea dintr-o familie înstărită, iar la moartea părinților, fiind copil, a moștenit întreaga avere, pe care a folosit-o în scopuri umanitare.
Aniversarea Sfântului Nicolae, pe 6 decembrie este aproape de sărbătoarea Crăciunului, de aceea, în multe țări, aceste sărbători s-au contopit. In Germania, Olanda, Elveția, România, și alte câteva țări europene, aceste două sărbători au continuat să se sărbătorească separat.
În mod tradițional, copiii primesc în noaptea de 5 spre 6 decembrie daruri sub formă de bomboane, prăjituri, mere și nuci. În Olanda copiii își primesc cadourile în saboți de lemn. În mănăstirile școală, elevele își agățau șosete la ușa cu bilete pentru Sfântul Nicolae în care își lăudau cumințenia, de aici obiceiul scrisorilor pentru Moș Crăciun, iar dimineața le găseau pline cu fructe glasate sau bomboane - maica stareță citea biletele și făcea daruri ca din partea Sfântului Nicolae. La noi în țară copiii își pun ghetuțele la ușă în ajunul zilei de Sfântul Nicolae și a doua zi dimineața le găsesc pline cu bomboane, prăjituri, portocale și fructe uscate.

Surse: www.wikipedia.ro,