Teatrul Ariel

Înființat în 1949, într-un imobil de pe strada Poștei nr.2 din Târgu-Mureș, suntem unul din cele trei teatre pentru copii și tineret din România cu secții în limbile română și maghiară și unul din cele mai mari de acest fel din țară: 24 de actori (câte 12 la fiecare secție), cărora li se adaugă tehnicieni și personal administrativ.

Secția română a luat ființă în anul 1963. Primele spectacole au fost regizate de Antal Pál, unul dintre întemeietorii teatrului de păpuși din Tîrgu-Mureș. Au regizat apoi, la secția română: Mihai Raicu, Claudiu Cristescu, reputatul și regretatul Harag György, urmați peste decenii de Dan Alecsandrescu, Kovács Ildikó, Cristian Pepino ș.a.

În ciuda enormelor greutăți materiale, a sediului impropriu (un fost restaurant), a interdicțiilor repertoriale din anii dictaturii comuniste, artiștii au dat dovadă de un deosebit curaj, afirmând prin comportamentul lor profesionist, autonomia creației. Repertoriul a cuprins practic toate valorile literaturii române și maghiare clasice și contemporane, de la Ion Creangă la Petőfi Sándor, alături de Vasile Alecsandri, Petre Ispirescu, Gellu Naum, Alecu Popovici, Valentin Silvestru, până la Mihai Sin, Mihály Vörösmarty, Arany János, József Éltető, Fodor Sándor, György Méhes.

Participările la festivaluri naționale și internaționale, turneele în țară și străinătate, în Europa și în alte părți ale lumii (Pakistan, Iordania, India, alături de Ungaria, Bulgaria, Franța, Italia, Polonia, Iugoslavia etc) au fost întotdeauna încununate de succes și de numeroase premii de regie și interpretare.

Cunoscut până în 1990 pur și simplu ca "teatrul de păpuși", a fost numit Teatrul pentru copii și Tineret ARIEL de directoarea de atunci, Smaranda Enache.

Din 1998, de când directorul teatrului este regizorul Gavril Cadariu, teatrul a căpătat un aer înnoitor și o deschidere europeană. Mijloacele tradiționale ale animației pentru copii sunt permanent reînnoite, teatrul și-a deschis porțile adolescenților și publicului adult, prin spectacole de seară, aria colaboratorilor s-a extins, iar proiectele teatrului au început să aibă țintă socială și parteneri europeni.

Astfel, din octombrie 1999, teatrul dispune de un spațiu alternativ de spectacol, înființat împreună cu fundația Dramafest, spațiu dedicat experimentului și căutării noului. Spectacolele deja produse în underground au participat la festivaluri în țară și în Europa și, alături de spectacolele pentru copii, se bucură de un considerabil succes de public și de critică.

Date tehnice

Studioul, cu o capacitate de 120 de locuri, cu lățimea de 8 m și lungimea de 14 m. În cazul spectacolelor pe scenă, capacitatea sălii este de de 160 de locuri. Mobilitatea scaunelor permite amenajarea spațiului după dorință: cu gradene, culoare, în arena etc. Mobilitatea scenei permite desfacerea ei pe module, jocul la groapă. Lățimea scenei este de 4m, iar lungimea de 8 m, cu posibilități de extindere. Tehnica de iluminat cuprinde peste 20 de reflectoare fixe și mobile  

Material preluat de pe pagina web aTeatrului Ariel  http://www.teatrulariel.ro

Galerie foto

1
File: 36.jpg
Description:
Size: 55 Kb
Time: 21.10.2009 10:10
Download:36.jpg
  55 Kb
  55 Kb
  52 Kb
  92 Kb
  74 Kb