Sarcina și nașterea

Negii genitali pot cauza un numar de probleme in timpul sarcinii. Uneori ei devin mai mari in timpul sarcinii facand dificila urinarea. Daca negii sunt in vagin ei pot face vaginul mai putin elastic si pot cauza obstructia acestuia in timpul nasterii.
Rar, copiii nascuti de femei cu negi genitali dezvolta negi si in gat (papilomatoza laringiana). Desi nu apare frecvent, este o boala care poate ameninta viata copilului, necesitand interventie chirurgicala frecventa pentru a preveni obstructia cailor respiratorii. Cercetarile privind utilizarea terapiei cu interferon in combinatie cu chirurgia cu laser indica faptul ca acest medicament poate promite incetarea ritmului de evolutie a bolii.
Un vaccin nou numit Gardasil ofera protectie fata de cele mai periculoase tipuri de HPV. FDA (Food and Drug Administration ) a aprobat vaccinul in iunie 2006. Se recomanda vaccinarea de rutina pentru fete de 11 si 12 ani precum si pentru fete si femei cu varste intre 13 si 26 de ani daca nu au primit deja vaccinul. Vaccinul este cel mai eficient daca se face fetelor inainte de a deveni active sexual.

Autor: Dr. Roxana Rosca
medic ginecolog
roxana.rosca@emedonline.ro

Spune-ți părerea

Poți comenta prin intermediul contului de Facebook

Evaluează acest conținut

 
 
 
 
 
 
 
Evaluează
 
 
 
 
 
 
0 Evaluări
0 %
1
5
0