Scurt istoric

La începutul anului 1941 această grădiniță funcționa ca și organizație de femei care îngrijeau copiii orfani, ai căror părinți erau deportați în lagăre. Acești copii erau atât de vârstă preșcolară, cât și școlari mici, care serveau masa de prânz și dormeau în cămin. În acea vreme, cartierul care astăzi se numește „Rovinari”, purta denumirea de „Oncea”, iar strada se numea „I. C. Frimu” (în prezent „Lebedei”). Toate casele de pe această stradă erau construite pentru numeroasele familii ale muncitorilor cu locul de muncă la firma domnului Oncea.

În anul 1945 instituția a trecut în patrimoniul Sfatului Popular, devenind „Grădinița cu program prelungit nr. 3”, cu plată.

Din 1989, de când „Grădinița cu program prelungit nr. 1” (actuala clădire a
S. N. G. N. ROMGAZ Tîrgu- Mureș) s-a unificat cu „Grădinița cu program prelungit nr. 3”, devenind „Grădinița cu program prelungit nr. 3”, unitatea a funcționat cu două grupe la programul prelungit și „Grădinița cu program normal nr. 10” la secția maghiară, ambele în cadrul aceleeași incinte, dar ca unități de sine stătătoare.
              
Între anii 1993-1994 grădinița avea patru grupe (trei la secția română și una la secția maghiară) având 94 copii înscriși, din care 67 copii la secția română și 27 copii la secția maghiară.
              
În vara anului 1994-1995 „Grădinița cu program normal nr. 10” a fost mutată din incinta instituției noastre în incinta Școlii nr. 12, astfel încât, începând cu anul școlar 1995-1996 am putut înființa încă o grupă la secția maghiară.
              
În anul școlar 1994-1995 au existat patru grupe (trei la secția română și una la secția maghiară) având 95 copii înscriși, din care 70 copii la secția română și 25 copii la secția maghiară.
             
În anul școlar 1995-1996 erau cinci grupe (trei la secția română și două la secția maghiară) având 110 copii înscriși, din care 80 de copii la secția română și 30 de copii la secția maghiară.
             
Începând cu anul școlar 1996-1997 am mai înființat o grupă la secția română, amenajând încă o sală, prin demolarea unui perete dintre două debarale.
             
În anul școlar 1996-1997 au existat șase grupe (patru la secția română și două la secția maghiară) având 130 copii înscriși, din care 90 copii la secția română și 40 copii la secția maghiară.
            
Din anul școlar 1996-1997 și până în prezent funcționăm cu șase grupe, patru la secția română și două la secția maghiară, având în prezent 160 copii înscriși.
              
În tot acest timp am înfrumusețat spațiul de joacă al copiilor prin amenajarea unui alt tobogan pentru copii, pe lângă cele existente și am vopsit periodic aparatele de joacă ale copiilor și băncile din curtea grădiniței.

Pentru a înveseli curtea, un grup de cadre didactice a pictat pe partea interioară a gardului diverse imagini, reprezentând scene din povești și desene animate.
             
Cu sprijinul Primăriei, al Inspectoratului școlar, al părinților și al sponsorilor am renovat periodic atât exteriorul cât și interiorul grădiniței, am desființat două debarale din care am făcut sală de grupă, am modernizat blocul alimentar și cel igienico-sanitar, precum și alte lucrări menite să asigure buna desfășurare a procesului instructiv-educativ.
             
În anul școlar 2007-2008 am reușit tot cu sprijinul Primăriei și al Inspectoratului Școlar, montarea geamurilor și a ușilor termopan, montarea a două centrale termice proprii, zugrăvirea interiorului și a exteriorului grădiniței, montarea de parchet melaminat în toate sălile, modernizarea spălătoriei conform cerințelor Direcției de Sănătate Publică, placarea grupurilor sanitare cu gresie și faianță.
             
Pentru a ne încadra în prevederile noii Reforme a Învățământului am realizat centrele de interes conform nevoilor copiilor, îmbunătățind în același timp baza didactico-materială cu mobilier, aparate diverse, materiale didactice, jucării, aparatură audio-video și electro-casnică. Colectivul de cadre didactice a realizat pavoazarea atât a sălilor cât și a coridoarelor, în funcție de temă și anotimp.