Cum ne ferim de noul virus A (H1N1) în colectivitate?

Cei mai expuși la acest virus sunt copiii, cadrele didactice, persoanele în vârstă și cei care prestează meseri în domeniul public.

Pentru că deja acest virus a facut multe victime în alte țări și a intrat și pe teritoriul țării noastre, sfătuim cadrele didactice și părinții să discute cu cei mici pe înțelesul lor despre această infecție și să fie mai atenți la igiena micuților și de ce nu, și a lor.

Virusul gripal A(H1N1) sau "Gripa porcină" este un virus descoperit recent, transmițându-se de la om la om prin aceleași căi precum orice alt virus gripal sezonier.

Acest virus se răspândește prin tuse, strănut sau prin contactul unor obiecte ce au fost contaminate cu picături sau secreții din nas sau gât provenite de la un purtator al virusului A(H1N1).

În cazul în care cadrele didactice sau părinții observă la copii simtomele  asemănătoare gripei sezoniere (tuse, febră, dureri musculare, dureri de cap) trebuie să anunțe imediat medicul instituției de învățământ sau medicul de familie.

Pentru a ne proteja de această infecție trebuie să urmăm câteva sfaturi simple:

  • să ne spălam frecvent pe mâini cu apă și săpun;
  • să folosim batista cand tușim sau strănutăm;
  • să evităm atingerea feței, ochilor, nasului, gurii, deoarece microbii se răspândesc când atingi un obiect contaminat;
  • să curătam și să dezinfectăm obiectele sanitare și suprafețele dure cum ar fi:mânerul ușilor, băncile și mesele folosite în sălile de clasă;
  • să curățăm nările cu apă călduță cu sare;
  • să consumăm cât mai multe fructe și legume;
  • să bem cât mai multe lichide (apa spală virușii și îi trimite în stomac unde ei nu supraviețuiesc)

Dacă noi ca adulți ne vom strădui să urmăm aceste sfaturi simple, le vom insufla și copiilor noștri grija pentru sănătatea lor.

 

Lasă un comentariu