Tehnica de lucru

De ce "Joc, creativitate și muncă?"

Pentru că la vârsta copilăriei jocul ocupă locul central și adună în jurul lui pe celelalte două: creativitatea și munca.

Sub forma jocului, copilul de vârstă școlară mică devine interesat
să realizeze obiecte proprii apoi, folosindu-și imaginația, să creeze altele noi. Aceasta însă, presupune efort creator, perseverență, exercițiu. 

Munca și creativitatea își dau mâna ca, prin intermediul jocului, elevul să reușească elaborarea unui produs propriu, nou. Satisfacția reușitei este de natură să încurajeze efortul continuu al elevilor și să le mențină treaz interesul la toate disciplinele de învățământ.

Foarte important este modelul învățătorului pentru că la aceasta vârstă copilul copiază, înregistrează ce vede și numai mai târziu ajunge să creeze din imaginație.

Programa școlară este lejeră, încurajând noul.
Pe parcursul claselor primare mi-am planificat o serie de activități în care am folosit tehnici și materiale noi pe care le-am combinat cu altele mai puțin recente, dar la fel de plăcute și stimulatoare.

Pentru ca elevii să ajungă să lucreze aceste obiecte a fost nevoie de multă muncă (rezultatele deosebite nu se obțin imediat), am mers cu pași mici. 

Am decupat, lipit, îndoit, activități cărora le-am rezervat un timp special. Acum, dobândind experiență, copiii sunt în stare să creeze produse finite, de calitate.

Lucrând oră de oră elevii învață să aprecieze munca, să o respecte, să protejeze, să păstreze valorile și chiar să le creeze.

Am încercat pe parcursul muncii mele de paisprezece ani să le insuflu elevilor mei interes, plăcere pentru muncă, să le educ gustul pentru frumos, să le stimulez prin temele propuse gândirea, imaginația creatoare, să le dezvolt spiritul de observație, atenția, memoria, analizând și observând obiectele.

Le formez de asemenea trăsături morale ca disciplina, dat fiind faptul că în timpul activităților se cere o bună organizare a locului de muncă, organizarea timpului etc.

Învățământul din zilele noastre tinde a se lega tot mai strâns de practică, scopul fiind dezvoltarea dragostei față de muncă, precum și formarea unor priceperi și deprinderi elementare de muncă, îmbinând creativitatea cu munca și jocul.
Abilitățile practice îndeplinesc aceste deziderate, combinând teoria cu viața, cu practica.

În condițiile în care lumea computerizată ia amploare, invadând toate compartimentele vieții, activitățile oferite de abilitățile practice ca obiect de învățământ oferă o alternativă calculatorului prin atractivitatea obiectelor, bogăția de forme și culori, prin bucuria pe care realizarea produselor o dă copiilor și prin utilitatea lor practică imediată.

Am reușit să atrag elevii spre această disciplină,le-am trezit interesul și plăcerea de a lucra, organizând expoziții cu lucrările lor, pentru ca ele să fie apreciate și de colegii din alte clase.

Quilling-ul este o tehnică relativ nouă care constă în realizarea de diferite ornamente prin rularea unei fâșii de hârtie pe un instrument special confecționat.

Cum ? Simplu: avem nevoie de un ac de cusut mare căruia îi retezăm puțin urechea, astfel încât să încapă fâșia de hârtie. Vârful acului se introduce într-o bucățică de lemn moale sau tulpină de porumb subțire.

Gabriela Ileana Crișan,
profesor pentru învățământul primar
Școala cu clasele I-VIII „Andrei Șaguna”                      
Turda, jud. Cluj, România

Fâșia de hârtie colorată se introduce în urechea acului și se rulează... până la capăt...

Fâșia rulată se scoate ușurel de pe ac (atenție să nu lucrăm foarte strâns ) și se așează pe masa de lucru. Am lucrat corect atunci când hârtia rulată se desfășoară singură pe masă. Acest lucru ne permite să-i dăm orice formă pe care o dorim. Când rulăm ajutăm și cu degetele de la mâna stângă, fără a strânge. Această fâșie va fi o petală a unei flori (de exemplu).

Capătul fâșiei se lipește de restul bucății de hârtie.

Ciupim un capăt al fâșiei obținute. A rezultat o petală.

Putem ciupi hârtia rulată la ambele capete. Rezultă o nouă formă.

Dăm o altă formă hârtiei ciupind-o în două sau trei locuri așa ca în figură.

Rulăm fâșia la un capăt, apoi la celălalt.

Ciupim la mijloc Am obținut o inimioară.

Dacă ciupim în mai multe locuri rezultă o floare.

Din nou rulăm hârtia la ambele capete.

Și întoarcem spre exterior. Poate fi o frunză.

Din modelele confecționate realizăm o compoziție.

referințe bibliografice:

Crișan G.I. Joc și creativitate. Quilling vol.2, Editura Risoprint, Cluj -Napoca, 2009