Impresii din tabăra de jurnalism de la Sovata

Anul acesta în vară, în prima săptamână de vacanță, a avut loc tabăra de jurnalism organizată de Inspectoratul Școlar Județean Mureș și Prima TV Tîrgu-Mureș, devenită deja o bună tradiție, tabără la care am reușit să particip și eu în urma unui test de cultură generală și a unei preselecții sub formă de interviu pe care le-am trecut cu anticipație de o săptămână.

Au participat organizatori ai Prima TV Târgu-Mureș, cadre didactice și 22 de elevi selectați de la diferite licee din  județul Mureș printre care și eu, reprezentând liceul nostru.

Tabăra a durat o săptămînă întreagă și a constat în organizarea unor conferințe de presă cu personalități din domeniul politic precum: prefectul de Mureș Ciprian Dobre, senatorul Ioan Antonie, senatorul Sorin Opriș,  prof. univ. dr. Ovidiu Natea,  reprezentanți ISJ Mureș,  IPJ Mureș,  SMURD,  moderatori de radio și ziariști de la diferite publicații mureșene. Pe lângă aceste conferințe, în fiecare zi, am urmat cursuri de jurnalism și, fiind împărțiți în trei grupe, am realizat prin lucru în echipă câte un ziar precum și câte un buletin de știri care conținea știri din tabără, sport și meteo.

Pentru mine, tabăra, deși nu a fost o tabără de relaxare, ci din contră a solicitat multă energie din partea tuturor, a fost o experiență deosebită deoarece am învățat lucruri noi și m-am distrat alături de persoane pe care nu le văzusem niciodată în viață, dar care aveau ceva de spus și erau dornici de o schimbare în bine pentru viața pe care o ducem. Mi-am făcut mulți prieteni și acesta este unul dintre motivele pentru care cred că tabăra de jurnalism a fost într-adevăr ceva bine venit în viața mea. Un alt motiv pentru care știu ca nu voi uita niciodată tabăra sunt plimbările pe care le-am făcut cu atv-urile pe drumurile din Sovata. A fost unul dintre lucrurile pe care nu le mai făcusem niciodată înainte. Natura înconjurătoare și frumusețea sa, sentimentul de a te considera îmblînzitor al acesteia, adrenalina din momentul în care simțeai că-ți trece vântul pe sub picioare sunt lucruri pe care vrei să le trăiești nu doar o dată în viață.

Nu știu câți vor fi cei care vor continua să urmeze jurnalismul, însă mie tabăra mi-a schimbat părerea despre meseria de jurnalist, care pare ușoară, dar cu siguranță nu este. După încheierea taberei am primit oferte din partea unor publicații mureșene precum Punctul, Informația de Mureș, sau chiar și Inspectoratul Școlar Județean Mureș care a propus să inițiem noi o revistă sau un ziar al liceelor mureșene. Deși tabăra s-a terminat de mult timp, încă primesc telefoane și o dată cu ele oferte de a colabora cu diferite publicații pentru a realiza articole. Tabăra de jurnalism Sovata 2007, a fost cu siguranță una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le-am trăit de cînd sunt elevă la liceul « Mihai Eminescu » deoarece prin intermediul acesteia am reușit să întâlnesc oamenii pe care nu i-aș fi putut  întâlni în alte circumstanțe și împreună cu ei mi-am dat seama că noi, oamenii, putem face lucruri cu adevărat mărețe dacă ne dorim din tot sufletul asta și gândim pozitiv cu privire la atingerea scopului propus ... puterea se află în noi înșine important e să ne găsim propriul vis pe care să-l îndeplinim.

Alexandra-Emilia Șopterean, XII A
Revista Clipa cea repede
Liceul Pedagogic „Mihai Eminescu”

Taguri